Actual

Temperaturi de 45 de grade Celsius. Criza climatică, evoluție îngrijorătoare

Thermometer,With,High,Temperature,On,The,City,With,Glowing,Sun
Sursă foto: HotNews.ro

Londra se confruntă cu perspectiva „incredibil de îngrijorătoare” de a suporta zile cu temperaturi de 45 de grade Celsius (113F). Aceste fenomene vor avea loc din cauza agravării crizei climatice, a declarat primarul său, Sadiq Khan. Aceste afirmații au fost făcute în cadrul unui summit pe tema climei de la New York. Guvernele lumii s-au reunit pentru a discuta despre cum să facă față cel mai bine temperaturilor toride.

Khan a declarat că un raport interimar independent de reziliență climatică pentru Londra a constatat anumite informații îngrijorătoare. Capitala ar putea avea mai multe zile cu temperaturi de 45 de grade Celsius „într-un viitor previzibil”.  Acest lucru ar putea pune în pericol diverse funcții de bază ale orașului. „Înseamnă că metroul nu este adecvat scopului. Unele locuințe sunt prea fierbinți în timpul zilei, căminele de îngrijire și școlile, de asemenea”, a spus Khan.

Temperaturi de 45 de grade Celsius

„Înseamnă că trebuie să ne adaptăm la aceste temperaturi acum. Este timpul ca cei care amână luarea de măsuri să se trezească și să simtă mirosul cafelei, pentru că acest lucru se întâmplă acum. Este acum și ni se întâmplă nouă”.  Primarul Londrei a declarat că a asigurat plantarea mai multor copaci care să facă umbră și instalarea de aer condiționat pe autobuze.

Dar, pentru aceste măsuri este nevoie de mai mult sprijin guvernamental. Scopul este de a ajuta orașele să se adapteze la criza climatică. Primarul din Londra a criticat guvernul conservator britanic. Motivul principal este faptul că aceștia nu au oferit un stimulent verde asemănător cu legea americană de reducere a inflației. Se dorește primirea de ajutor pentru modernizarea clădirilor și pentru a stimula crearea de locuri de muncă în domeniul energiei regenerabile.

Analiza climatică a Londrei

Temperaturi de 45 de grade Celsius. „Învățăm din experiența altor orașe, dar nu ne putem preface că nu suntem în urmă. Marea Britanie a recuperat lent decalajul.”, a declarat Khan de la New York, înainte de adunarea generală anuală a ONU. Un Summit special privind clima va avea loc săptămâna aceasta. „Trebuie să facem totul pentru asta. Am avut foarte puțin sprijin din partea guvernului. Faptul că prim-ministrul [Rishi Sunak] nu vine la Adunarea Generală a ONU și s-ar putea să nu meargă la Cop28 spune multe.” a declarat primarul englez.

Analiza climatică a Londrei a fost lansată în iunie. La aproape un an după ce capitala britanică a cunoscut un val de căldură extraordinar, care a bătut recorduri. În iulie anul trecut, temperaturile au depășit 40C (104F) în Londra pentru prima dată în istorie. Acest lucru a dus la închiderea școlilor, la anularea operațiunilor spitalicești. De asemenea, pompierii londonezi au avut cele mai aglomerate zile de la al Doilea Război Mondial încoace. Au luptat împotriva a numeroase incendii, inclusiv cele de vegetație de la periferia orașului.

Recorduri de temperatură

Temperaturile de 40 de grade Celsius erau până acum aproape de neconceput pentru climatul temperat din Marea Britanie. Profesorul Hannah Cloke, de la Universitatea din Reading, a declarat în momentul valului de căldură că este îngrijorat. „Recordul de temperatură din toate timpurile pentru Marea Britanie nu doar că a fost doborât, ci a fost absolut distrus. Chiar și în calitate de climatolog care studiază aceste lucruri, este înfricoșător” a semnalat profesorul.

Dar realitatea agravării crizei climatice va spori riscul unor temperaturi și mai ridicate în viitor. Londra se confruntă cu posibilitatea clară de a suporta temperaturi de 45C, alături de alte pericole, cum ar fi inundațiile, pe măsură ce lumea continuă să se încălzească, conform The Guardian .