Showbiz

„The Lady of Heaven”, proiecția cinematografică anulată în Marea Britanie

„The Lady of Heaven”, proiecția cinematografică anulată în Marea Britanie
tehrantimes.com

După ce mai multe săli de cinema au fost pichetate de activiști musulmani, un lanț de cinematografe din Marea Britanie a anulat toate proiecțiile unui film „blasfemator” despre fiica profetului Mahomed.

Care sunt motivele anulării proiecției filmului The Lady of Heaven

Decizia de a anula toate proiecțiile filmului The Lady of Heaven a fost luată pentru a „asigura siguranța personalului și a clienților noștri”, a declarat Cineworld.

Anularea a fost criticată de un membru al Camerei Lorzilor ca fiind „dezastruoasă pentru artă și periculoasă pentru libertatea de exprimare”.

Producătorul filmului a declarat că este „o prostie” și împotriva valorilor britanice ca filmul să fie retras complet”, desi pe de altă parte acesta a apărat drepturile protestatarilor de a-și exprima nemulțumirea.

Pe internet circulă o înregistrare video din care reiese că managerul de la Sheffield Cineworld le spune protestatarilor că proiecția de duminică seara a fost anulată, sub strigăte de „Allahu Akbar” (Dumnezeu este mare).

Lansat vinerea trecută în Marea Britanie, Lady of Heaven afirmă că este primul film care pune pe ecran „chipul” profetului Mahomed.

„Niciun actor nu este creditat să îl interpreteze pe el sau pe oricare dintre celelalte figuri sfinte din anturajul său. Și, după cum subliniază o dezmințire inițială nervoasă, chipurile lor, adesea prezentate în raze de soare orbitoare, sunt generate pe calculator. Se presupune că acest lucru este suficient pentru a calma interdicția islamului privind reprezentarea vizuală a profetului”, potrivit sursei citate.

De asemenea, în Bolton, o proiecție a fost anulată după ce 100 de protestatari au apărut la filiala locală Cineworld. Astfel, președintele Consiliului Moscheilor din Bolton a cerut insistent anularea proiecției, afirmând că filmul „este susținut de o ideologie sectară și este de natură blasfematoare pentru comunitatea musulmană”.

Totodată, pentru a încerca să obțină retragerea filmului din toate cinematografele din Marea Britanie, o petiție a fost semnată de un număr de peste 117.000 persoane.

Cineworld urma să difuzeze filmul în Bolton , Bradford, Birmingham,  Londra (Ilford și O2 Greenwich), , Milton Keynes, Wolverhampton, Glasgow Silverburn, Sheffield.

Marți , Vue, un lanț de cinematografe rival, avea încă proiecții programate pentru Londra și sud-est.

Recenzia 5 Pillars a filmului a fost intitulată: „Lady of Heaven: o mizerie sectară pură”.

Pe de altă parte, Claire Fox, care face parte din Camera Lorzilor ca baroneasă Fox of Buckley, a scris pe Twitter că:

  • decizia de a anula proiecția a arătat că „legea extraparlamentară a blasfemiei” cenzurează acum filmele.
  • „Aceleași argumente de anulare a culturii „Găsesc că este ofensator” sunt acum folosite mult dincolo de activismul din campus. Dezastruos pentru arte, periculos pentru libertatea de exprimare, o lecție pentru cei care susțin că politicile identitare nu reprezintă o amenințare pentru democrație.”

Producătorul executiv al filmului, Malik Shlibak, a declarat pentru The Guardian că cinematografele ar trebui „să se ridice și să își apere dreptul de a prezenta filme pe care oamenii vor să le vadă”.