Actual

The New York Times: România, pe cale să devină o putere energetică în Europa. Taxele mari sunt însă o problemă, cred americanii

România, steagul României

Războiul din Ucraina a impulsionat exploatarea resurselor naturale din Marea Neagră, iar Washingtonul și investitorii străini cred că România are potențialul de a deveni o putere energetică regională, care își poate ajuta vecinii din estul și sudul Europei să scape de dependența față de Federația Rusă, scrie The New York Times.

The New York Times: România, pe cale să devină o putere energetică în Europa. Taxele mari sunt însă o problemă, cred americanii

„Avem planuri mari”, a declarat pentru cotidianul american Valentin Nae, directorul Centralei Nuclearo-Electrice Cernavodă. Planurile includ finalizarea a două noi reactoare de la Cernavodă pentru a deschide drumul către un nou tip de tehnologie nucleară: reactoare modulare mici. De asemenea, directorul Centralei are în plan să profite din plin de zăcămintele offshore de gaze din apele adânci ale Mării Negre.

„Pentru România, aceste proiecte sunt foarte importante”, a spus Cosmin Ghiță, directorul executiv al Nuclearelectrica. Ghiță a explicat că energia nucleară ar putea ajuta România să atingă o varietate de obiective: de la reducerea emisiilor de carbon până la „combaterea agresiunii ruse în regiune” în chestiuni energetice.

Taxele și legislația din România, provocări pentru investitorii străini

The New York Times remarcă faptul că războiul pornit de Rusia în Ucraina a creat un prilej pentru a intensifica forările în Marea Neagră după potențialele depozite de gaze naturale, pe care România le poate apoi exporta.

„Vom furniza securitate energetică pentru vecinii noștri”, a declarat pentru NYT Virgil Popescu, ministrul energiei. Afirmația demnitarului vine după ce parlamentarii au adoptat o legislație menită să încurajeze investițiile în producția de gaze.

Totuși, jurnalistul NYT subliniază că pentru companiile din Statele Unite și din alte țări occidentale ar putea reprezenta o provocare să lucreze în România, din cauza taxelor mari și a reglementărilor greoaie. Regimul fiscal din România este considerat cel mai dur din Europa.

În timp, aceste reactoare ar putea oferi țărilor europene o alternativă la cărbunele poluant și la gazele importate din Rusia.

Experții consultați de NYT sunt de părere că pentru o țară precum România, cu o forță de muncă bine pregătită, care presupune costuri reduse, realizarea de echipamente pentru acest nou tip de reactor s-ar putea transforma într-o industrie de export. În plus, România are șansa de a exporta surplusul de energie electrică.