Social

Timișoara va avea căldură pe o perioadă limitată. Ce spune primarul

Timișoara va avea căldură pe o perioadă limitată. Ce spune primarul

Joi după-amiaza, Dominic Fritz, primarul municipiului Timişoara, a anunţat că a fost găsit un furnizor temporar de gaz care a semnat un contract până la data de 1 noiembrie. Astfel că societatea Colterm va începe „cât de repede se poate” furnizarea căldurii şi a apei calde la temperaturi minimale, celor peste 53.000 de abonaţi, persoane fizice şi spitale din Timişoara, relatează Agerpres.

„Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simţi în calorifere. (…). Din păcate, aceasta este doar o soluţie temporară. Noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7,00, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată, sistemul va funcţiona doar la un nivel minim. Consiliul Local a alocat Colterm săptămâna aceasta încă 8.300.000 de lei pe lângă cei 142.000.000 de lei pe care i-am dat deja anul acesta, o sumă record”, a transmis Dominic Fritz, într-un comunicat remis presei.

Companiile de termoficare în România, în pericol real

El reiterează faptul că explozia preţului la gaz la cote fără precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriaşe, într-o situaţie de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient sa acopere aceste preţuri.

„Ieri s-a votat în Parlament o lege care va acoperi 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri prin subvenţii de stat, un element important de soluţie. După mai multe săptămâni de discuţii şi negocieri cu toţi marii furnizori de gaz şi câteva companii mai mici din România, constat că dezorientarea din piaţa de gaz este enormă şi de abia începem să realizăm magnitudinea crizei energetice în România”, menţionează Fritz.

Edilul mai afirmă că în zilele acestea vor continua demersurile pe lângă Guvernul României, Parlament, Comisia Europeană, „împreună cu toţi care au fost în aceste zile de partea Timişoarei, cu toţi cei care ne-au sprijinit să traversăm această criză”, astfel încât Timişoara şi celelalte oraşe cu termoficare publică să aibă furnizori şi resursele necesare pentru a nu transforma această criză energetică într-una umanitară.

Timișorenii stau de două nopți în frig și nu se știe cu certitudine când li se vor încălzi caloriferele. Un bărbat de 66 de ani a murit miercuri seară, încercând să se încălzească de la flacăra aragazului. Omul locuia cu fiica lui, care a ajuns la spital, la etajul 1 al unui bloc racordat la Colterm.