Social

Tinerii sunt ținta unei noi tulpini a coronavirusului. „Afectarea plămânului ajunge la 70%”

Tinerii sunt ținta unei noi tulpini a coronavirusului. „Afectarea plămânului ajunge la 70%”

Virgil Musta, șeful Secţiei boli infecţioase din Spitalul Victor Babeş Timişoara a afirmat, duminică seară, că, în urma rapoartelor oficiale se constată , la cazurile recente de COVID-19, o evoluţie foarte rapidă a bolii la tineri.

Potrivit medicului timișorean, în doar câteva zile sunt pacianți, care ajung de la o afectare a plămânului de 10%, la o afectare de 70%.

O nouă tulpină în România

El susţine că este posibil ca acest lucru să fie cauza de circulaţia unor noi tulpini ale SARS-CoV-2.

„În ultimele trei săptămâni, ne confruntăm cu o creştere a numărului de cazuri, creştere care posibil se datorează faptului că în comunitate există virus cu transmitere mai intensă.

Ce constatăm noi este că numărul de cazuri a crescut şi şi formele severe sunt mai numeroase. (…) Din păcate, nu avem posibilitatea să determinăm aceste subtipuri sau aceste tulpini, dar modul cum evoluează formele clinice arată indirect faptul că ne confruntăm cu alte tulpini sau şi cu alte tulpini decât cele cu care ne-am confruntat până în prezent”, a declarat Virgil Musta, duminică, într-o intervenţie la un post TV.

Este o evoluţie severă a bolii la tineri

El spune că aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile creşterii rapide a numărului de cazuri de COVID-19, remarcând că  se constată o evoluţie severă a bolii la tineri.

„Problema se pune dacă aceste tulpini au şi o patogenitate mai accentuată, pentru că ne confruntăm în acelaşi timp cu cazuri, la persoane tinere, cu evoluţie rapidă, în câteva de zile, de la o afectare a plămânului de 10% ajunge la 70% ceea ce, astfel de evoluţii rapide şi severe, nu le-am avut până în momentul de faţă”, a adăugat medicul.

Valul al treilea al pandemiei de COVID-19 va fi diferit

„Tinerii vor fi cei mai expuși îmbolnăvirii, pentru că nu sunt vaccinați.

Cred că va fi un al treilea val diferit față de cele din 2020, pentru că atunci aveam toată populația expusă riscului. În acest moment, grupele vulnerabile sunt oarecum securizate prin vaccin.

Cred că vom avea un număr de cazuri în creștere la populația tânără, care încă nu a fost imunizată.

Anticipez că va fi o accelerare a transmiterii în rândul comunităților de persoane tinere”, a spus Radu Țincu – medic ATI la Spitalul Floreasca din București, potrivit universul.net .