Lifestyle

Tolontan, dur la adresa echipei României! „Nu trebuia acordat penalty la faultul asupra lui Ianis Hagi”

Cătălin Tolontan
sursa foto: arhiva companiei

A fost un meci dificil, plin de intensitate. Părea că totul va merge prost, slovacii marcând primul gol. Totuși, în minutul 35 al partidei, Ianis Hagi a intrat în partea dreaptă a careului advers, încercând să-l depășească pe Hancko. Fundașul slovac l-a faultat pe mijlocașul român în afara careului, la doar câțiva centimetri de linie, iar arbitrul german Daniel Siebert a acordat o lovitură liberă pentru „tricolori”. Tolontan, cunoscut ziarist sportiv, a comentat faptul că faza a fost analizată din camera VAR.

Bastian Dankert, tot din Germania, a observat un al doilea contact între cei doi jucători în careu. Acesta l-a informat pe „central” că ar trebui să acorde lovitură de pedeapsă pentru România.

Ceea ce, după părerea mea, i s-a părut o oportunitate excelentă de scandal. Mai ales că la meciul Slovacia-România se uitau milioane de oameni…Un marketing eficient pe durerea românilor.

Tolontan spune că România nu merita penaltiul acordat pentru faultul asupra lui Hagi

Cătălin Tolontan, ziarist sportiv, a pus imediat un text provocator pe Facebook: „SĂ FIE PRIMIT! De ce nu trebuia acordat penalty la faultul asupra lui Ianis Hagi”. Cu link spre articolul care explica că nu meritam acel penalti.

În rezumat, în articol, un fost arbitru internațional spunea pentru GOLAZO.ro că decizia corectă era cea luată inițial de centralul partidei:

„Nu este penalty. Cei din camera VAR au considerat fault la al doilea contact între jucători. Doar că al doilea contact nu e inițiat de slovac, ci de Ianis. Fundașul slovac nu își mișcă piciorul după intervenția inițială. Astfel, faultul trebuia acordat la primul contact și trebuia menținută decizia luată de arbitrul din teren: lovitură liberă pentru România.”

Numai că arbitrul internațional se pare că nu există. Este o sursă anonimă inventată. Sau cel puțin așa ne-a șoptit și nouă o sursă anonimă. Cu alte cuvinte, nouă și multora li s-a părut că este inventată! Din motive de audiență.

Comentarii acide pe pagina lui Tolontan

Dar să vedem câteva dintre comentariile celor care au contestat articolul sportiv. Val de furie, exact ca și în cazul lui Klaus Iohannis. Numai că președintele României avusese un mesaj pozitiv.

Ionita Gabriel: Deci var-ul arată fault în careu, 3-4-5 arbitri dau penalty și vine cel mai tare arbitru din România să fie Gică Contra. C-așa a rămas încetățenit la unii români cu voce: să ne dăm singuri cu tesla, când nimeni altcineva nu a suspicionat ceva la acea fază.

Mihai Șomănescu: Jegoși mai sunteți. Tot cu „anonime” și „șopârle” ați rămas.

Silvestru Ionel: Chiar ma gândeam cu ce mai poate fi atacată această echipă !!! Va pricepeți!

Daniel Bobaru: Comentatorii de la BBC au considerat ca primul contact nu l-a împiedicat sa continue faza (legea avantajului), însă la al doilea contact, Ianis a căzut. Verdictul lor: penalty corect!

Gigel Nechifor: Nici nu s-a încheiat meciul și căutăm să ne „băgăm în seamă” … pentru audiență!!! Ca a fost sau nu , măcar din respect pt efortul celor de pe teren puteai să mai aștepți măcar până la sfarsit …”Maiestre”

DigiSport a contestat penaltiul

Nici DigiSport nu a rămas datoare. A simțit nevoia să conteste penaltiul acordat României. Invocând comentariile unor suporteri străini.

”Penalty-ul ăsta primit de România este scandalos”,

”Penalty scandalos primit de România. Hancko a comis un fault în afara careului, dar VAR-ul a întors inexplicabil decizia și a acordat penalty. O pată neagră pentru fotbal”,

”Nu e penalty”,

”Cum poate să fie ăsta penalty? Primul contact a fost clar în afara careului și Hagi a căzut din cauza acelui contact, nu pentru cel din careu. O decizie teribilă”.

”Ăsta nu e penalty? Sunteți chiori? Slovacia e furată!”, ”Nu e penalty, a fost în afara careului”, sunt doar câteva dintre reacțiile apărute.
Digisport și Tolontan au avut aceeași abordare precum presa din Ucraina, țară care a părăsit EURO 2024, pentru că a remizat cu Belgia. Presa de la Kiev a reacționat spunând că  penaltiul este ”ciudat”.

”A fost măcar fault? Și, dacă a fost, a fost în careu? E penalty? Arbitrul meciului Slovacia – România a luat o decizie ciudată”, au scris ucrainenii de la Sport.ua.
În schimb, pe stradă, în toată țara, la România TV și Antena 3 s-a sărbătorit victoria naționalei de fotbal, a scris jurnalistul Dan Andronic pentru evz.ro.