Social

Tot ce trebuie să știți despre cardurile de vacanță. Ce puteți plăti cu acestea

Tot ce trebuie să știți despre cardurile de vacanță. Ce puteți plăti cu acestea
vaucere de vacanta

Seamănă cu tichetele de masă și sunt, de fapt, bonuri valorice care vă ajută să plătiți diverse servicii turistice și vacanțe, doar pe teritoriul României. Cardurile de vacanță sunt nominale, netransmisibile, deductibile și scutite de taxe, atât pentru angajatori, cât pentru angajați.

Valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, tichetele de vacanţă se acordă atât angajaților de la stat cât și celor de la privat, iar valoarea maximă ajunge la 13.800 de lei. Adică echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară.

„Vaucerele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern”,  a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministru de resort în guvernul Ciucă.

„Am fost entuziaști la reluarea programului, cu garanția derulării pe mai mulți ani”

Introducerea acestor carduri a fost susținută încă din anul 2005 de Asociația Națională a Agențiilor de Turism care estimează că un procent de 25-30% dintre vânzările agențiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de către vaucerele de vacanță.

„Vaucerele de vacanță au avut impact deosebit de favorabil la implementare și dezastruos la renunțare, în 2021. Am fost entuziaști la reluarea programului, cu garanția derulării pe mai mulți ani”, a afirmat Dumitru Luca, președintele ANAT.

Ce se poate plăti cu cardul de vacanță

Persoanele care vor primi carduri de vacanță trebuie să știe că le pot folosi pentru a plăti cazarea la orice unitate turistică din România, plus masa, tratament și agrement.

Nu se pot folosi pentru a plăti sejururi în afara României, nici biletele de avion, nici autocar în afara granițelor țării. De asemenea, vaucerele de vacanță nu sunt acceptate în unități fără clasificare turistică.

Din acest an sunt valabile doar pe suport magnetic

Cardurile pot fi alimentate periodic, iar începând cu acest an cardurile de vacanță vor fi disponibile numai pe suport magnetic, pe un card alimentat cu 1.450 de lei. Valabilitatea este de un an, dar statul a menționat că va oferi aceste tichete până în anul 2026, inclusiv.