Diverse

Tot specula cu pâinea. Intervenţia ministerelor de resort. ISTORIA SE REPETĂ

Tot specula cu pâinea. Intervenţia ministerelor de resort. ISTORIA SE REPETĂ
Foto: Razavan Valcaneantu evz.ro

De-a lungul timpului, presa scrisă a consemnat cele mai interesante evenimente și tot felul de fapte diverse ce se întâmplau în țară.Guvernul și politicienii nu erau nici ei iertați de critică. O radiografie a vremurilor pe care azi o găsim în colecțiile ziarelor și revistelor arhivate. Infoactual.ro începe un serial cu o selecție de știri care, uneori, o să vă arate că nu-i vorbă-n vânt că „istoria se repetă”.

Tot specula cu pâinea. Intervenţia ministerelor de resort

Ziarul Curentul 1929

„Ştirea despre amestecul Camerei de Industrie şi Comerţ în chestiunea preţului pâinei, dar mai ales modul insinuant, cu care a pus această chestiune, ne-a făcut să revenim. 
Se încearcă o diversiune, ca să nu o numim altfel. Pentru că primăria Municipiului Bucureşti nu a publicat încă ordonanţa nouă, Camera de comerţ declară că regimul pâinei este „liber“. 
Şi fiind „liber“, îndeamnă pur şi simplu pe brutari de a nu se mai „sinchisi“ de procesele verbale de contravenţie, pe care le-ar încheia autorităţile, pentru că preţurile cuprinse la vechea ordonanţă, sunt numai „prețuri de orientare“. 
Deci, publicul consumator va putea fi speculat — după avizul Camerei de comerţ a Capitalei — aşa cum vor voi brutarii. Frumoasă mentalitate pentru o instituţie semi-oficială. 
Decât, mai sunt şi alte autorităţi in ţara românească, cari nu pot accepta o astfel de situaţiune, ca sute de mii de oameni nevoiaşi să plătească specula ce se face cu pâinea cea de toate zilele şi nici ca agricultorii să vânză grâul cu 4,50 lei kgr., iar pâinea să se vânză la „preţul liber”, când ştim ce „capacitate” de speculare posedă şi brutarii şi morarii. 

Sântem informaţi că Ministerul de agricultură şi cel de industrie şi comerţ s’au sesizat de această nouă stare de lucruri şi ne aşteptăm la o energică intervenție pentru curmarea acestei stări, devenită insuportabilă. 
Nu putem concepe, ca sub un regim democratic şi apărător al agriculturei, o mână de oameni, să-şi permită a specula de ani de zile alimentul cel mai principal al populațiunei acestei ţări”. 

Senzaționala spargere de la un magazin de bijuterii din Iaşi

Ziarul Curentul 1929

„IAŞI. 30. O îndrăzneaţă spargere s’a comis la magazinul de bijuterii şi ceasornice din str. Ştefan cel Mare No. 31, colt cu str. G. Mărzescu. 
In cursul nopţii o bandă de spărgători au descuiat prin chei false uşa unei frizerii situate alături de magazinul de bijuterii al d-nei Ana Tischler. Cu ajutorul unor instrumente, hoţii au reuşit să spargă zidul magazinului, fără ca să poată fi simţiţi de cineva.
După spargerea zidului au pătruns în magazin, de unde au furat mai multe obiecte. 
Hoţii au luat numai briliante, inele şi ceasornice de aur. 
Dimineaţa când s‘a observat furtul şi s’a făcut inventarierea obiectelor s’a putut constata că acestea ating cifra de câteva sute de mii de lei. 
CERCETĂRILE. — Brigada de urmăriri fiind înştiinţată, d. inspector Pop a dispus începerea cercetărilor. 
Faţă de îndrăzneala cu care au operat hoţii se crede că aceştia sunt tot cei care au jefuit şi magazinul Stratulat din Bucureşti. 
Sergenţii din post nu au observat pe nimeni”.