Social

Toți șoferii trebuie să știe! Dacă nu respectați această nouă lege primiți o amendă de 5.500 de lei

Amenzi rutiere, sursa foto zf
sursa foto zf

Codul rutier britanic a fost modificat în urmă cu doar un an. Noile legi pot avea un impact și asupra cetățenilor români care vizitează sau locuiesc în această națiune. Șoferii pot fi supuși unor amenzi mari dacă încalcă legislația rutieră locală.

Aceste ajustări sunt cruciale, deoarece românii au început să vină des în Marea Britanie, fie în vacanță, fie pentru a-și stabili reședința permanentă.

În ciuda acestui fapt, mulți dintre rezidenții noștri se bazează pe familiaritatea lor cu Codul Rutier românesc și nu sunt informați cu privire la legislația rutieră din celelalte țări pe care aleg să le viziteze.

Ce prevede legea

Persoanele care conduc vehicule pe patru roți sau motociclete nu vor mai avea voie să folosească niciun fel de dispozitiv inteligent sau telefon mobil pentru a consulta navigația prin satelit, ca urmare a revizuirii Codului Rutier din Marea Britanie.

În plus, de acum înainte este interzisă prin lege utilizarea telefonului mobil pentru orice altă activitate care poate determina un automobilist să fie distras de la drum.

„Este ilegal să țineți și să folosiți un telefon, un navigator prin satelit, o tabletă sau orice dispozitiv care poate trimite sau primi date, în timp ce conduceți sau ghidați o motocicletă. Aceasta înseamnă că nu trebuie să utilizați un dispozitiv în mână din niciun motiv, fie online, fie offline.

De exemplu, nu trebuie să trimiteți mesaje text, să efectuați apeluri, să faceți fotografii sau videoclipuri sau să navigați pe web.”, se arată în legea noului Cod Rutier din Regatul Unit.

Se dau amenzi de 5.500 de lei

Șoferii care încalcă aceste restricții riscă să primească o amendă. Amenda este de 1.000 de lire sterline, ceea ce echivalează cu 5.500 de lei.

Codul Rutier din Marea Britanie va suferi modificări în 2023, care vor accentua interdicțiile ferme privind blocarea parbrizului unei mașini. Aceste noi reglementări se aplică și în cazul automobiliștilor care verifică aplicația de hartă a unui dispozitiv mobil pentru a urmări șoselele din Marea Britanie.

Deși noul articol din Codul Rutier prevede clar că este interzisă utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii, nu este clar unde ar trebui poziționat telefonul mobil sau sistemul de navigație auto pe bordul mașinii.

Potrivit Cancan, însă, poliția va considera că este vorba de o infracțiune dacă autoritățile competente consideră că amplasarea acestor dispozitive poate împiedica vederea drumului.

Prin urmare, utilizarea unui smartphone în timp ce se află la volan poate duce la amenzi severe pentru șoferi, fie că este vorba de efectuarea unui apel, de utilizarea unui program de navigație sau de navigarea pe internet.

În cazul în care infracțiunea este considerată suficient de gravă, o instanță o poate analiza și poate impune o amendă începând cu 200 de lire sterline și o penalizare de 6 puncte. Dacă automobilistul este găsit vinovat în această situație, permisul îi va fi suspendat și ar putea fi amendat cu până la 1.000 de lire sterline, adică 5.500 de lei.