Lifestyle

Tragediile din viața cuplului John și Jacqueline Kennedy și ce s-a aflat până la acest moment despre asasinatul președintelui 

Tragediile din viața cuplului John și Jacqueline Kennedy și ce s-a aflat până la acest moment despre asasinatul președintelui 
national.ro, townandcountrymag.com

John F. Kennedy, cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, s-a născut în data de 29 mai 1917, iar viața sa de după căsătorie a fost plină de evenimente neplăcute. Ieri, 25 noiembrie, a fost o dată din biografia sa: în această zi, în anul 1963, John Kennedy a fost înmormântat după ce a fost asasinat la Dallas.

Ea avea 24 de ani, el 36 …

John F. Kennedy  a fost căsătorit cu Jacqueline Lee Kennedy Onassis (născută Bouvier, 28 iulie 1929 – 19 mai 1994). Jacqueline a fost o socialistă americană, scriitoare, fotografă și editor de cărți și a fost prima doamnă a Statelor Unite ale Americii din anul 1961  până în 1963.

Cei doi s-au căsătorit pe data de 12 septembrie 1953, la Newport, Rhode Island, când ea avea 24 de ani, iar el avea 36 de ani. Nunta dintre Kennedy și Bouvier a fost considerată evenimentul social al sezonului, cu aproximativ 700 de invitați la ceremonie și 1.200 la recepția care a urmat la Hammersmith Farm.

Primii ani de căsătorie ai cuplului au fost unii dificili, în sensul că cei doi s-au confruntat cu mai multe eșecuri personale.

Astfel, John Kennedy:

  • suferea de Boala Addison și de dureri de spate cronice și uneori debilitante, care fuseseră exacerbate de o rănire de război;
  • la sfârșitul anului 1954, a suferit o operație la coloană aproape fatală.

Tragedie după tragedie

Pe de altă parte, Jacqueline Kennedy a suferit un avort spontan în anul 1955, iar în august 1956 a născut o fiică moartă, pe nume Arabella, Acestea au fost unele  dintre momentele care au marcat o interminabilă serie de tragedii care au lovit familia Kennedy de-a lungul anilor.

Dar, în ciuda celor întâmplate, cuplul a avut puterea să treacă peste aceste momente cumplite şi a avut doi copii, un băiat (John F. Jr., născut la 25 noiembrie 1960) și o fată (Caroline, născută la 27 noiembrie 1957 ).

Soții Kennedy s-au trădat reciproc

Mai târziu s-a aflat faptul că în acea perioadă de suferințe ale cuplului, Jackie l-a „cunoscut“ pe Aristotel Onassis (viitorul ei soţ după moartea lui John Kennedy). De asemenea, au existat și alţi biografi ai viitoarei Prime Doamne care au vorbit şi despre o relaţie între Jacqueline şi Bobby, fratele mai mic al lui John, pe care l-ar fi iubit în taină toată viaţa, o relaţie care ar fi început înainte de moartea preşedintelui. Chiar şi de-ar fi fost adevărate, se pare că trădările ei nu se comparau în nici un fel cu cele ale soţului ei.

De exemplu, s-a vorbit intens că JFK ar fi avut o aventură cu Marilyn Monroe, iar în anul 1962, la scurt timp după ce artista i-a cântat celebrul „Happy Birthday, Mr. President“ lui JFK, Prima Doamnă şi-a luat o vacanţă prelungită pe care a petrecut-o în compania lui Gianni Agneli, boss-ul companiei Fiat. Și tot în acelaşi an, Jackie a avut o scurtă aventură cu ministrul Culturii din Franţa, Andre Malraux, un „bărbat de vis“.

De asemenea, Jack, a avut o serie de aventuri deloc discrete cu actriţe celebre. Iar în acest sens, se spune că aproape de fiecare dată când preşedintele SUA poposea la un hotel, staff-ul său îi prezenta una-două tinere, mai mult sau mai puţin dotate intelectual, dar, bineînţeles, ofertante trupeşte, care să îl ajute pe cel mai important om al Americii să se adapteze … atmosferei locale.

Dar ce a făcut ca soții Kennedy să se apropie din nou

În anul 1963, la începutul anului, Jacqueline Kennedy a rămas din nou însărcinată, iar în 7 august 1963 a născut prematur, prin operație de cezariană de urgență. Dar, copilul, botezat Patrick Bouvier Kennedy, a murit câteva zile mai târziu din cauza unei insuficienţe respiratorii. Atunci cuplul a fost devastat de pierderea fiului lor, Prima Doamnă intrând într-o stare de depresie. Totuși, pierderea copilului lor a avut un impact pozitiv asupra căsătoriei și a adus cuplul mai aproape împreună în durerea lor comună.

22 noiembrie 1963, zi memorabilă

La doar puțin timp după pierderea fiului său născut prematur, repectiv în luna noiembrie 1963, a urmat o altă tragedie și anume asasinarea președintelului american John Kennedy în data de 22 noiembrie 1963.

La acea dată, John Kennedy și prima doamnă Jacqueline se aflau în Dallas, Texas, o vizită programată de vicepreședintele Lyndon Johnson, pentru a-l ajuta pe preşedinte în campania de realegere în funcţie la prezidenţialele din 1964. Deși preşedintele fusese avertizat să nu plece la Dallas, deoarece se ştia că în acel oraş avea mulţi adversari influenţi, Kennedy nu a ținut cont de aceste recomandări.

Al treilea cartuş l-a nimerit direct în cap pe președintele american

Astfel, în ziua de 22.11.1963, la ora 12.30 (locală), președintele și soția sa se aflau într-o mașină decapotabilă, în fruntea coloanei oficiale, fiind însoțiți de guvernatorul statului Texas, John Connally și soția acestuia, în Piața Dealey. Și la un moment dat au răsunat trei focuri de armă

  • primul glonț nu a atins ținta,
  • al doilea glonț l-a lovit pe Kennedy în gât și i-a ieșit prin spate,
  • iar al treilea cartuş l-a nimerit direct în cap pe JFK.

Cu toate că JFK a fost dus de urgență la spital, o jumătate de oră mai târziu a fost consemnat decesul acestuia.  La cererea Primei Doamne, i s-a permis să fie prezentă în sala de operație, iar după ce soțul ei a fost declarat mort, Kennedy a refuzat să-și scoată hainele pătate de sânge. S-a spus că ar fi regretat că și-a spălat sângele de pe față și de pe mâini, explicându-i lui Lady Bird Johnson că vrea „să vadă ei ce i-au făcut lui Jack”.

Costumul nespălat a devenit un simbol al asasinării președintelui american

Ea a continuat să poarte costumul roz pătat de sânge când s-a urcat la bordul Air Force One și a stat lângă Johnson când acesta a depus jurământul de președinte. Au existat surse care au susținut că vicepreședintele Johnson a avut legătură cu asasinatul, dar nu s-a putut dovedi nimic, niciodată, în acest sens.

Costumul nespălat a devenit un simbol al asasinarii soțului ei și a fost donat Administrației Naționale a Arhivelor în anul 1964. Iar, în condițiile unui acord cu fiica ei, Caroline, costumul nu va fi expus public înainte de 2103.

Asasinul lui Kennedy nu a fost judecat niciodată pentru crimă

Ucigașul său acuzat a fost Lee Harvey Oswald (în vârstă de 26 de ani, un angajat la depozitul de manuale școlare al statului Texas), un fost marin American, care a îmbrățișat marxismul și a dezertat pentru o vreme în Uniunea Sovietică. Oswald nu a fost niciodată judecat pentru crimă, deoarece, în timp ce era transferat de la sediul poliției din Dallas la închisoare, a fost împușcat și ucis de Jack Ruby, un proprietar de club de noapte din Dallas, potrivit rador.ro.

25 noiembrie, zi de doliu în SUA

Ulterior asasinatului, pe 25 noiembrie 1963, o țară în doliu a urmărit  parada sumbră care transporta sicriul pe un cheson tras de șase cai, pe străzile din Washington DC, la Catedrala Sf.Matei, locul slujbei funerare. Când cortegiul a părăsit catedrala, fiul lui Kennedy, John Jr., care tocmai împlinise trei ani, a salutat emoționant sicriul, care a fost înmormântat în Cimitirul National Arlington. Imaginea a făcut înconjurul lumii, provocând o imensă emoție.

Unul dintre misterele anchetei

A urmat o întreagă anchetă, iar unul din amănuntele neclare ale acesteia se referă la faptul că probe rămase în urma autopsiei, inclusiv creierul preşedintelui au fost predate secretarului lui Kennedy, însă în anul 1966, când acestea au fost depuse la Arhivele Naţionale al SUA, s-a descoperit că, de fapt, creierul dispăruse, ducând la suspiciunea că astfel a fost înlăturată o probă importantă din dosar.

Referitor la acest caz…..

În 2017, Donald Trump a făcut publice mai multe dosare referitoare la acest caz, în conformitate cu o lege a Congresului din 1992, care cere ca toate documentele legate de președintele Kennedy să fie publicate în termen de douăzeci și cinci de ani. Dar, cu toate acestea, președintele Biden, care promisese să respecte legea, a amânat cu un desecretizarea noilor documente în octombrie.

În prezent, Casa Albă este presată să publice restul documentelor înainte de 15 decembrie 2022, dacă nu există niciun motiv să le țină secrete.

Miercuri, 23.11.2022, Philip Shenon, specialist în cazul Kennedy, a declarat pentru revista Politico faptul că anumite documente nu vor fi făcute niciodată publice din motive de securitate, iar acest lucru va continua să alimenteze teoriile conspirației. De asemenea, Shenon a precizat că în acest moment 15 000 de documente sunt încă secrete, majoritatea provenind de la CIA și FBI, potrivit france24.com.