Lifestyle

Traian Băsescu uimește din nou, se opune intenției UE. „ Tratament care discriminează”

Traian Băsescu uimește din nou, se opune intenției UE. „ Tratament care discriminează”

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a făcut un demers curajos în Plenul Parlamentuli European. Actualul europarlamentar s-a opus vehement intenției europene de a introduce ”certificatul verde” de vaccinare pentru COVID – 19.

Fostul președinte spune că certificatul verde nu este un pașaport și nici o condiție prealabilă pentru libera circulație în Statele Membre. Politicianul a vorbit și despre cele două categorii de cetățeni, vaccinați și cei care nu doresc să se imunizeze, care, după părerea lui, acest lucru duce la o altă problemă – costurile de testare.

Facilitarea liberei circulaţii în UE

„În Statele Membre vaccinarea nu este obligatorie.

Pe cale de consecință, prin introducerea „certificatelor verzi” vom avea două categorii de cetățeni:

  • cetățeni vaccinați, care vor deține o ”adeverință verde” și care vor putea călători fără costuri suplimentare;
  • a doua categorie, va fi acea a cetățenilor care nu au dorit să se vaccineze. Această categorie de europeni, pentru a călători, spre exemplu, în vacanță, va trebui să plătească un test PCR înainte de călătorie.

Costurile de testare pentru o familie cu 4 membri, pentru a pleca în vacanță, sunt de 400-500 euro, adesea mai mult decât biletul de avion.

Se creează astfel un tratament care discriminează

Pentru a atenua efectele acestei discriminări temporare, este obligatoriu ca SM să asigure testarea gratuită a cetățenilor care nu s-au vaccinat.

Așa cum obținerea ”adeverinței verzi” este gratuită pentru cetățenii vaccinați și testele PCR sau antigen, trebuie să fie gratuite pentru cei care nu s-au vaccinat”.