Lifestyle

Trecem la ora de iarnă. Când se dă ceasul înapoi și cum ne este afectat organismul

ceas, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

A venit sezonul rece și simțim din ce în ce mai mult acest lucru. Iarna începe să-ți facă simțită prezenta. Temperaturile sunt în scădere, iar ziua este mai scurtă. În curând se va trece la ora de iarnă. Românii vor da ceasurile înapoi și se vor bucura de o ora în plus.

Dar, această schimbare de oră poate avea un impact semnificativ la nivelul corpului. Vom fi afectați de această modificare și vom simți pe pielea noastră anumite efecte. Medicii avertizează că această perioadă a schimbării orei poate aduce multe riscuri pentru sănătate.

Trecem la ora de iarnă

Trecem la ora de iarnă. România dă ceasurile înapoi cu o oră în noaptea dintre 28 și 29 octombrie. Astfel, duminică vom dormi cu o oră în plus. Acest lucru pare a fi o veste bună, dar medicii avertizează că nu este chiar așa. Din cauza acestor schimbări, ziua de luni va fi destul de grea. Vom simți efectele modificării fusului orar. Experții avertizează că există un risc crescut de apariție a unor probleme de sănătate

în România se va trece la ora de iarnă în 2023 în seara zilei de 28 octombrie și duminică, 29 octombrie. Ora se schimbă, de la 4.00 la 3.00. Ca urmare, cu 25 de ore, ultima duminică din octombrie va fi cea mai lungă zi din an. Oamenii sunt foarte afectați de această schimbare. Mulți se confruntă cu o serie de simptome în primele zile după schimbarea orei. Printre care iritare, insomnie și oboseală pe tot parcursul zilei.

Riscuri la nivelul sănătății

Potrivit experților, în urma schimbării orei, ne vom confrunta cu trei zile destul de grele. În această perioadă, vom avea un risc crescut de a dezvolta anumite afecțiuni sau dereglări. În special în cazul persoanelor tinere, crește riscul de infarct cu 5-10%.

De asemenea, este posibil să ne confruntăm cu anumite probleme din punct de vedere al psihicului. „Creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psiho-emoționale.” a explicat medicul Tudor Ciuhodaru. Potrivit expertului, majoritatea oamenilor se adaptează ușor la această schimbare a orei. Organismul se obișnuiește cu schimbarea fusului orar în aproximativ 15 zile.

Stres și activarea sistemului nervos

Organismul este dat peste cap odată cu schimbarea orei. Acest lucru este determinat de stresul simțit. Acest lucru duce la activarea sistemului nervos. „Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări.” a spus medicul.

Astfel, în urma acestui lucru, putea simți anumite probleme. Precum tulburări ale ritmului cardiac și creșterea tensiunii arteriale. La nivel neuropsihic, ne vom confrunta cu mai multe situații limită, precum „modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, modificarea apetitului (inapetenţă sau bulimie)” a spus medicul Tudor Ciuhodaru, conform Adevărul .