Actual

Ceasurile vor fi date înapoi. Când trecem la ora de iarnă în 2023

ceas, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Această schimbare a orei are loc în fiecare an. Se trece de la ora de vară la cea de iarnă și invers. Aceste schimbări sunt influențate de anotimpurile trecătoare. Noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie 2023 marchează trecerea la ora de iarnă. Ora 4:00 devine ora 3:00 când ceasurile sunt date înapoi cu o oră.

Drept urmare, la 25 de ore, ultima duminică din octombrie va fi cea mai lungă duminică din an. Oamenii sunt afectați în mod semnificativ de acest fenomen și mulți se confruntă cu simptome variate. Unii experimentează iritare, insomnie sau oboseală diurnă în primele zile după schimbarea orei. Există însă anumite metode prin care ne putem ajura organismul să se adapteze.

Trecerea la ora de iarnă

În 2023, ultima duminică din octombrie marchează începutul orei de iarnă. Durata zilei de 29 octombrie din acest an este de 25 de ore. Ceasurile afișează aceleași minute și secunde pentru fiecare locație de pe Pământ. Dar, diferențele sunt cauzate de faptul că la fiecare 15 grade de longitudine apare în plus o oră.

Conform Convenției fusurilor orare, numărărtoarea începe de la meridianul de origine, către est. Așadar, fusul 0 este al Europei Occidentale. Fusul 1 aparține Europei Centrale, iar fusul 2 este distribuit Europei Orientale.

Fusul orar 2

România se află în fusul orar 2. „Timpul legal român” sunt denumite lunile de iarnă, din octombrie până în martie. Pentru a utiliza în mod eficient lumina naturală, ceasurile sunt schimbate cu o oră în fiecare primăvară și toamnă. În ultimul weekend din martie, ceasurile sunt devansate cu o oră pentru ora de vară (ora 3:00 devine ora 4:00).De asemenea, pentru ora de iarnă, operațiunea este inversă. Ora 4:00 devine ora 3:00 în ultima duminică din octombrie. Astfel, avem parte de o oră în plus de somn.

Introducerea orei de vară

Acest mecanism de schimbare a orei a fost implementat în România în 1932. În acea perioadă, în prima duminică din aprilie și în prima duminică din octombrie s-a schimbat ora. Acest obicei a persistat până în 1943, când legea orei de vară a fost eliminată.

Practica a fost reintrodusă abia peste alți 36 de ani, în 1979. România a semnat Convenția în 1979, care reintroducea acest obicei. În 1997, o lege guvernamentală a readus ora de vară în conformitate cu cea din statele membre ale UE.

Efecte negative asupra sănătății

Cu toate acestea, noi cercetări sugerează că această metodă de modificare a orei poate fi dăunătoare. Schimbarea orei de două ori pe an poate aduce probleme de sănătate. Modul în care corpul nostru se poate adapta este posibil să aducă simptome neplăcute. Mulți oameni se confruntă cu o serie de tulburări în primele zile după schimbarea orei. Printre acestea se numără iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei. De asemenea, acest fenomen poate avea efect la nivelul slăbirii sistemului imunitar.

În primele săptămâni după schimbarea orei, au fost înregistrate anumite statistici îngrijorătoare. În această perioadă, se înregistrează o creștere a numărului de atacuri de cord. Același lucru este valabil și în cazul accidentelor vasculare cerebrale. De asemenea, au loc mai multe accidente la locul de muncă. În plus, s-a descoperit că există o creștere de 6% a numărului de decese în trafic, conform Digi24 .