Social

Tu ce pensie vei avea? CNPP a devzăluit formula de calcul

crescut Măsuri fiscale, sursa foto playtech.ro 2.000 de lei Bani, sursa foto playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Casa de Pensii a dezvăluit recent metoda folosită pentru a stabili câți bani sunt depuși în fiecare lună pe cardurile vârstnicilor. În noua procedură de calcul se înmulțește punctajul mediu anual al asiguratului pe parcursul stagiului de cotizare cu prețul unui punct de pensie, care determină pensia.

Punctajul mediu anual se determină prin împărțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat pe parcursul stagiului de cotizare la numărul total de ani care alcătuiesc întregul stagiu de cotizare.

Cum se calculează

Punctajul lunar se determină, de asemenea, prin împărțirea câștigului brut din luna respectivă la câștigul mediu brut din luna respectivă. Punctele obținute pentru fiecare lună sunt apoi însumate pentru a determina punctajul anual al asiguratului pentru anul respectiv.

Punctele se majorează cu 25% pentru timpul petrecut lucrând în grupa II sau în locații cu cerințe speciale și cu 50% pentru timpul petrecut lucrând în grupa I sau în locații cu cerințe excepționale. După pensionare, un român care a contribuit la sistemul public de pensii timp de 35 de ani primește mai puțin de jumătate din ceea ce a cotizat. Timpul maxim de contribuție al angajaților la sistemul public de pensii este de 35 de ani, iar aceștia contribuie cu 20% din venituri.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, potrivit CNPP.

Puteți stabili exact suma de bani pe care o veți primi

Pe de altă parte, pensia tip reprezintă 50% din venitul lunar. Cu ajutorul noii metode de calcul pe care a furnizat-o fondul de pensii, puteți stabili cu exactitate suma de bani pe care o veți primi. Pentru a vă garanta o pensie confortabilă și pentru a lua în calcul toate posibilitățile, ar trebui să începeți să vă gândiți cât mai repede la pensie. însă, cercetătorii prevăd că sistemul de pensii din România va fi zdruncinat de scăderea proporției de lucrători față de seniori. Românii care ies la pensie peste 10-20 de ani pot primi o pensie mai mică decât cea pe care au cotizat. Potrivit unei simulări de calcul, un român cu un salariu mediu net actual de aproximativ 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar primi o pensie de stat de doar 1.275 de lei, adică 265 de euro, după 35 de ani de cotizare, potrivit Monden.