Actual International

Turcia a propus să devină un coridor umanitar între Rusia și Ucraina

steag-turcia-turkey, sursa foto pouted.ro
Infoactual/arhiva

În sfârșit, o veste bună. Turcia a propus să devină un coridor umanitar pentru a permite evacuarea răniților din zona de război din Ucraina.

Turcia a propus să devină un coridor umanitar între Rusia și Ucraina

Ombudsmanul șef al Turciei, Sheref Malkoc, a declarat pentru ziarul Hürriyet că țara sa natală s-a oferit să creeze un coridor care ar putea fi folosit de ambele părți pentru a-și evacua răniții.

El a spus că Rusia și Ucraina și-au dat reciproc listele. „Câți soldați sunt, câți civili, generali sau soldați, nu știm. Dar ar trebui cel puțin să începem să discutăm punct cu punct. Nu este ușor. Am propus deschiderea unui coridor la Istanbul, dar nu este încă clar dacă va fi aerian, terestru sau maritim. Suntem abia la începutul călătoriei”.

Potrivit lui Malkoc, negocierile au avut loc în marja Conferinței Internaționale a Ombudsmanilor, care a avut loc în Turcia, la 11-12 ianuarie 2023, la Ankara, între comisarul pentru drepturile omului din Federația Rusă, Tatiana Moskalkova, și omologul său ucrainean, Dmitri Lubinets.

Malkoc, care a fost implicat în negocieri, a declarat că au fost schimbate liste care sugerează că aproximativ 800 de persoane ar putea fi evacuate.

El a spus că pregătirile au început după ce le-a spus părților să facă mai întâi pregătiri și să facă schimb de liste mai târziu, spunând: „Să mergem înainte încet și să creăm acest mecanism prin convingerea liderilor voștri și a publicului.

Pașii intreprinși au fost următorii. Malkoc a declarat că prima parte a fost gestionarea imaginii, iar a doua, convingerea conducerii, pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan o va întreprinde. El a adăugat că Turcia este pregătită să ofere mai mult sprijin dacă este necesar.

Comisarul pentru drepturile omului din Federația Rusă Moskalkova a spus că așteaptă claritate în această problemă din partea Turciei, adăugând că la întâlnirile cu părțile ucraineană și turcă, această problemă nu a fost discutată separat. Potrivit acesteia, fără decizii ale conducerii de vârf a statelor, nu sunt posibile inițiative pentru schimbul reciproc de răniți sau prizonieri.

Erdogan, cu această ocazie, a îndemnat părțile să nu limiteze ideea de a deveni un coridor umanitar doar la conflictul ruso-ucrainean, ci să o extindă și la alte regiuni de conflict, inclusiv Azerbaidjan, Libia și Siria.