Actual International

Descoperire uriașă în Turcia. Țara lui Erdogan este pe cale să devină un jucător important pe piața gazelor naturale

Descoperire uriașă în Turcia. Țara lui Erdogan este pe cale să devină un jucător important pe piața gazelor naturale
Twitter

Descoperirea unei rezerve uriașe de 58 de miliarde de metri cubi de gaze naturale sub Marea Neagră poate transforma Turcia într-un jucător important pe piața gazelor naturale.

Turcia este pe cale să devină un jucător important pe piața gazelor naturale după o descoperire uriașă în Marea Neagră

Luni, 26 decembrie 2022, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat descoperirea unor noi rezerve de gaze naturale în zona Caykum-1 din Marea Neagră. Acestea sunt estimate la o cantitate uriașă de 58 de miliarde de metri cubi, a ținut să precizeze președintele Turciei.

În 2020, Turcia a descoperit un uriaș zăcământ de gaze de mare adâncime la aproximativ 170 km de țărmurile sale din Marea Neagră. Anul trecut, a estimat rezervele totale din această zonă la 540.000 de metri cubi. Această ultimă descoperire a ridicat rezervele de gaz ale țării sale la un total de 710 miliarde de metri cubi, o creștere de 170 de miliarde de metri cubi, a subliniat el.

„Gazele naturale pe care le-am descoperit în Marea Neagră sunt evaluate acum la 1.000 de miliarde de dolari pe piața internațională. Suntem hotărâți să facem din Turcia centrul energetic al Mării Caspice, al Mediteranei și al Orientului Mijlociu. Producția noastră zilnică de petrol privată și de stat din țară a ajuns acum la 80.000 de barili. Anul viitor ne propunem să creștem producția la 100 de mii de barili”, a declarat Erdogan, potrivit news.am.

Începând din 2007, Turcia – care consumă aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaz pe an – exploatează zăcămintele de gaz din apropierea coastelor sale din Marea Neagră. Acestea sunt zăcăminte minore, cu greu suficiente pentru a reduce dependența țării de importurile din Rusia, Azerbaidjan și Iran.

Luni, pe profilul său oficial de Twitter, Erdogan a scris: „Rezervele noastre de gaze naturale din Marea Neagră au crescut cu 170 de miliarde de metri cubi și au ajuns la un total de 710 miliarde de metri cubi, odată cu studiile de reevaluare și cu noua descoperire de 58 de miliarde de metri cubi a navei noastre Fatih Drilling Ship în Caycuma-1. Mult succes țării și națiunii noastre.”

„Scopul nostru final este de a declara independența energetică a Turciei prin întreruperea completă a dependenței noastre de petrolul și gazele naturale străine cât mai curând posibil. Suntem responsabili pentru a lucra, a produce și a depune eforturi. Aprecierea este de la Allah,” a scris președintele statului turc, într-o a doua postare.

„Să sperăm că, în perioada următoare, vom fora mai multe sonde de explorare în regiunea Mării Negre. Nu ne vom mulțumi doar cu atât, ci ne vom concentra și pe activitățile noastre de explorare din Marea Mediterană.”

Președintele Erdogan a dat asigurări că livrările de gaze din noile zăcăminte de mare adâncime vor ajunge în casele turcilor la începutul primului trimestru din 2023.