Lifestyle

Tuse violentă pentru a te salva de un atac de cord: informații periculoase și false

Tuse violentă pentru a te salva de un atac de cord: informații periculoase și false

Informațiile circulă de mai mulți ani pe rețelele de socializare. Ar fi posibil să „supraviețuiești unui atac de cord când este singur” alternând o respirație profundă de două secunde cu o tuse foarte viguroasă până când vin serviciile de urgență sau inima bate din nou normal. Autorii compară acest truc, care există în mai multe versiuni, cu o resuscitare cardiopulmonară (RCP) care ar trebui să livreze oxigen în plămâni și să maseze inima.

Este relevant acest sfat?

De fapt, ați ghicit, acest mesaj nu are nicio valoare științifică. Un atac de cord apare atunci când un cheag împiedică curgerea sângelui în mod normal în artera coronară, artera care furnizează inima. Astfel, acesta din urmă este irigat slab, ceea ce duce la distrugerea unei părți a mușchiului cardiac: miocardul se contractă mai puțin bine (provocând primele simptome ale unui infarct) și, dacă nu se face nimic, inima ar putea să nu mai funcționeze. complet.

Pentru a evita acest final fatal, o tuse viguroasă nu este absolut utilă. Dimpotrivă, ar putea crește riscul de a ceda la el mobilizând eforturi inutile și, prin urmare, necesități suplimentare de oxigen. Ce trebuie să faceți este să dezarhivați artera cât mai repede posibil și, din păcate, numai serviciile de urgență o pot face.

Este dificil de explicat de ce s-a răspândit acest zvon. Este posibil ca persoanele care au scris mesajul să fi confundat atacul de cord cu aritmia cardiacă supraventriculară (numită și fibrilație atrială). Pentru acest tip foarte specific de aritmie, tusea poate restabili uneori ritmul cardiac.

Prin urmare, dacă recunoașteți simptomele caracteristice ale infarctului miocardic enumerate mai jos, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să apelați serviciile de urgență și să stați plat, liniștit și cât mai calm posibil.

Primele simptome ale unui atac de cord sunt:

• Respiratie dificila;
• S-a înecat;
• Față roșie și piele transpirată;
• transpirație bruscă;
• Senzație de durere sau presiune în piept;
• Impresie de indigestie bruscă;
• Greață sau vărsături;
• Slăbiciune și amețeli;
• Stare de șoc.

Aceste simptome sunt ușor de recunoscut, dar, din păcate, există atacuri de cord tăcute în timpul cărora victimele nu observă niciun simptom. Aceste infarcturi apar mai ales la persoanele cu diabet zaharat. Dar, indiferent de forma sa, atacurile de cord, care afectează mai mult de 100.000 de francezi în fiecare an, ar fi fatale în aproape 15% din cazuri.

Prin urmare, este urgent să fim interesați de prevenire, în special pentru persoanele care acumulează factori de risc precum fumatul, excesul de greutate, alcoolul, lipsa activității fizice, dieta dezechilibrată și vârsta înaintată. Pentru aceasta, activitatea fizică regulată și nutriția sunt cele mai eficiente două măsuri preventive.