Diverse

„Ucigașul de planete”, cel mai mare obiect potențial periculos pentru Pământ, descoperit în ultimii opt ani

„Ucigașul de planete”, cel mai mare obiect potențial periculos pentru Pământ, descoperit în ultimii opt ani
arabnews.com

Trei asteroizi apropiați de Pământ (NEA) care se ascund în strălucirea Soarelui, au fost detectați de către astronomi (o echipă internațională) ca urmare a observațiilor efectuate cu ajutorul camerei Dark Energy Camera  (DECam), fabricată de Departamentul de Energie al SUA și montată pe telescopul de 4 metri Víctor M. Blanco la Observatorul Interamerican Cerro Tololo din Chile, un program al NOIRLab al NSF.

Cei trei noi asteroizi apropiați de Pământ (NEA) se ascund în interiorul Sistemului Solar, regiunea din interiorul orbitelor Pământului și ale lui Venus, o regiune notorie pentru observații, deoarece vânătorii de asteroizi trebuie să se lupte cu strălucirea Soarelui.

Dintre acești asteroizi, unul este cel mai mare obiect potențial periculos pentru Pământ descoperit în ultimii opt ani. Asteroidul are un diametru de 1,5 kilometri, a fost numit 2022 AP7 și are o orbită ce l-ar putea plasa într-o zi în calea Pământului.

Dar unde se ascund „ucigașii de planete

Ceilalți asteroizi, numiți 2021 LJ4 și 2021 PH27, au orbite care rămân în siguranță complet în interiorul orbitei Pământului. De asemenea, de un interes deosebit pentru astronomi și astrofizicieni, 2021 PH27 este cel mai apropiat asteroid cunoscut de Soare. Ca atare, are cele mai mari efecte de relativitate generală dintre toate obiectele din Sistemul nostru Solar și, în timpul orbitei sale, suprafața sa devine suficient de fierbinte pentru a topi plumbul.

Scott S. Sheppard, astronom la Laboratorul Pământului și al Planetelor din cadrul Carnegie Institution for Science și autorul principal al articolului (publicat în The Astronomical Journal) care descrie această lucrare, a declarat:

  • „Sondajul nostru crepuscular cercetează zona din interiorul orbitei Pământului și a lui Venus în căutarea asteroizilor„.
  • „Până acum am găsit doi asteroizi mari din apropierea Pământului care au un diametru de aproximativ 1 kilometru, o dimensiune pe care o numim ucigaș de planete.”

Echipa de astronomi are la dispoziție doar două ferestre scurte de 10 minute în fiecare noapte pentru a cerceta această zonă și trebuie să se confrunte cu un cer de fundal luminos rezultat din strălucirea Soarelui.

De altfel, astfel de observații se fac foarte aproape de orizont, ceea ce înseamnă că astronomii trebuie să observe printr-un strat gros de atmosferă terestră, care le poate estompa și distorsiona observațiile.

DECam, instrument de ultimă generație

În ciuda provocărilor, descoperirea celor trei noi asteroizi, a fost posibilă datorită capacităților unice de observare ale DECam. Acest instrument de ultimă generație este unul dintre cele mai performante aparate de captare a imaginilor CCD cu câmp larg din lume, oferind astronomilor posibilitatea de a capta suprafețe mari de cer cu o mare sensibilitate.

Astronomii se referă la observații ca fiind ,,profunde” dacă acestea captează obiecte slabe. În momentul în care se vânează asteroizi în interiorul orbitei Pământului, capacitatea de a capta atât observații de adâncime, cât și de câmp larg este indispensabilă.

Această cercetare, pe lângă detectarea asteroizilor care ar putea reprezenta o amenințare potențială pentru Pământ, reprezintă un pas important pentru înțelegerea distribuției corpurilor mici în Sistemul nostru Solar, potrivit eurekalert.org.

Cel mai ușor de detectat sunt asteroizii care se află mai departe de Soare decât Pământul. De aceea, acești asteroizi mai îndepărtați tind să domine modelele teoretice actuale ale populației de asteroizi.