International

Ucraina își poate lansa contraofensiva într-o zi simbolică pentru Vladimir Putin. 9 Mai, „Ziua Victoriei” Rusiei asupra Germaniei Naziste

razboi in Ucraina, Bahmut,
sursă foto CNN

Andrei Marociko, un reprezentant al autorităților instalate de Moscova în autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR), care a fost anexată alături de alte trei regiuni ucrainene, Donețk în est și Herson și Zaporojie în sud,  de către Rusia în septembrie anul trecut, a avertizat marți, 2 mai, că Ucraina ar putea lansa o contraofensivă pe 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste.

„Pentru acest sfârşit de săptămână se aşteaptă condiţii meteorologice favorabile care vor permite formaţiunilor armate ucrainene să utilizeze pe deplin echipamentele şi armamentul furnizate de ţările NATO. Cu un grad înalt de probabilitate, inamicul va încerca să umbrească celebrarea Zilei Victoriei” a afirmat locotenent-colonelul (în rezervă) în miliţia separatistă din Lugansk, Andrei Marociko, în declaraţii citate de agenţia oficială de presă TASS.

Ucraina vrea să își înceapă ofensiva într-o zi simbolică

Marociko a subliniat că soldații ucraineni adună arme și echipamente și creează unități de atac pentru „acțiuni majore de contraofensivă” în acest moment.

„Astfel, la sfârşitul acestei săptămâni şi începutul săptămânii viitoare există o mare probabilitate ca Ucraina să reia faza activă a acţiunilor cu caracter ofensiv”, a subliniat el

Ultima fază de planificare a contraofensivei ucrainene a început, potrivit lui Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării.

„În general, suntem pregătiţi”, a afirmat Reznikov în declaraţii citate de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene, i-a vizitat marți pe soldații angajați în luptă în orașul asediat Bahmut din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, după ce cu doar câteva ore mai devreme declarase că ucrainenii au lansat mai multe contraatacuri care i-au forțat pe ruși să „abandoneze unele poziții” în Bahmut, potrivit EFE și Reuters.

„Continuăm să desfăşurăm operaţiunea defensivă şi de descurajare a inamicului în est(…) Comandanţii şi soldaţii noştri sunt eroii timpului nostru, ei zădărnicesc zilnic planurile inamicului”, a scris el pe rețelele de socializare.

Situația este „dificilă” în Bahmut

Sirski a discutat cu militarii despre cum să „provoace un număr maxim de pierderi inamicului”, continuând în același timp să „asigure apărarea eficientă” a sectorului din oraș care se află încă sub control ucrainean, în timp ce se afla în regiune.

Generalul Sirski, care a vizitat duminică orașul Bahmut, aflat sub asediu în estul țării, a declarat luni că situația de acolo este în continuare „dificilă”, în pofida faptului că soldații ruși au fost nevoiți să se retragă de pe anumite poziții din cauza contraatacurilor ucrainene.

El a precizat că mai multe batalioane rusești, inclusiv ca parașutiști și luptători ai organizației de mercenari Wagner, sunt „aruncate în mod constant în luptă”, în ciuda faptului că au suferit pierderi semnificative.

Cu toate acestea, orașul nu se află în mâinile inamicului, a adăugat Sirski.

„Dar inamicul este incapabil să preia controlul asupra oraşului”, declarase Sîrski.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al armatei de la Kiev a declarat duminică că este încă posibil să se furnizeze alimente, muniții și medicamente trupelor ucrainene care luptă în Bahmut, unde forțele rusești au făcut progrese constante.

Situația nu s-a schimbat semnificativ de la sfârșitul anului trecut, dar în ultimele luni lupta pentru Bahmut a început să domine evenimentele.

Kievul se pregătește pentru o contraofensivă mult așteptată pentru a recuceri zonele din estul și sudul țării pe care forțele rusești le ocupă de la începutul a ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”, în urmă cu 15 luni. Ucraina și Occidentul consideră că aceasta este prima agresiune de acest fel împotriva unui stat independent de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace și o consideră ilegală, nejustificată și neprovocată, potrivit G4Media.