International

Câți ruși au murit în războiul din Ucraina? Grupul Wagner a pierdut mai mulți militari decât „Armata Roșie”

Armata rusă, sursa foto zf
sursa foto zf

Peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși în luptele din Ucraina începând din decembrie, estimează SUA. Alți 80.000 au fost răniți, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, citând informații recent declasificate.

Peste jumătate dintre morți fac parte din compania de mercenari Wagner, care a atacat orașul Bakhmut din estul țării.

Războiul de uzură din Bakhmut s-a lăsat cu zeci de mii de morți

Rusia încearcă să cucerească micul oraș încă de anul trecut, într-un război de uzură.

În prezent, Moscova deține cea mai mare parte din Bakhmut, dar trupele ucrainene controlează încă o mică parte a orașului în vest. Bătălia aprigă a căpătat o importanță simbolică uriașă pentru ambele părți.

Oficialii ucraineni au declarat, de asemenea, că folosesc bătălia pentru a ucide cât mai multe trupe rusești și pentru a epuiza rezervele acesteia.

„Încercarea Rusiei de a lansa o ofensivă în (n.r.regiunea) Donbas, în mare parte prin Bakhmut, a eșuat. Rusia a fost incapabilă să pună mâna pe un teritoriu cu adevărat strategic și semnificativ. Estimăm că Rusia a suferit mai mult de 100.000 de pierderi, inclusiv peste 20.000 de morți în luptă”, a declarat John  Kirby reporterilor.

Bilanțul de la Bakhmut contabilizează pierderile de la începutul lunii decembrie, potrivit cifrelor americane.

„Concluzia este că tentativa de ofensivă a Rusiei s-a întors împotriva sa după luni de lupte și pierderi extraordinare”, a mai spus Kirby. El a adăugat că nu va oferi estimări privind victimele ucrainene deoarece „ei sunt victimele aici. Rusia este agresorul”.

BBC nu poate verifica în mod independent cifrele oferite, iar Moscova nu a făcut niciun comentariu.

Ce înseamnă Bakhmut pentru Rusia

Cucerirea orașului ar aduce Rusia puțin mai aproape de obiectivul său de a controla întreaga regiune Donețk, una dintre cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei anexate de Rusia în septembrie anul trecut, în urma unor referendumuri condamnate pe scară largă în afara Rusiei ca fiind o farsă.

Analiștii spun că Bakhmut are o valoare strategică redusă, dar a devenit un punct de atracție pentru comandanții ruși, care s-au străduit să transmită vești pozitive Kremlinului.

Grupul de mercenari Wagner – care folosește pe scară largă condamnați și a devenit notoriu pentru metodele sale adesea inumane – a ocupat un loc central în asaltul rusesc asupra Bakhmut.

Liderul său, Evgheni Prigojin, și-a pus în joc reputația și pe cea a armatei sale private pentru a cuceri orașul.

Dar recent a amenințat că își va retrage trupele din Bakhmut. Într-un interviu rar acordat unui proeminent blogger rus de război, el a promis că va retrage luptătorii wagnerieni dacă nu vor primi muniția atât de necesară din partea Ministerului rus al Apărării.

Luptătorii Wagner ar putea fi redistribuiți în Mali, a avertizat el. El a intrat adesea în conflict cu Ministerul rus al Apărării în timpul războiului, acuzând oficialii că nu au oferit luptătorilor săi suficient sprijin.

De asemenea, Prigozhin a cerut presei ruse și conducerii militare să „înceteze să mai mintă populația rusă” înaintea unei contraofensive așteptate în primăvara ucraineană. „Trebuie să încetăm să mai mințim populația rusă, spunându-le că totul este în regulă”, a spus el, potrivit BBC.