Lifestyle

UE trece la pedepse severe. Ultimatum dat Ungariei. La mijloc se află chiar „Recunoștința”

UE trece la pedepse severe. Ultimatum dat Ungariei. La mijloc se află chiar „Recunoștința”

Comisia Europeană a deschis o nouă procedură de încălcare (infringement) a dreptului comunitar, împotriva Ungariei, pentru nerespectarea legislației Uniunii Europene privind azilul.

Aceasta deși cetățenii ungari au cerut și beneficiat cu miile de azil din partea altor state, europene sau americane, în contextul evenimentelor din secolul trecut, formând o diasporă consistentă și care acționează disciplinat în folosul țării-mamă.

UE avertizează Ungaria

Executivul UE a trimis, la 30 octombrie 2020,  o înștiințare oficială, prin care avertiza Budapesta că noile proceduri legislative privind solicitarea de azil constituie o „aplicare incorectă a legislației UE în materie de azil”.

Acestea au fost justificate de autorități ca un „răspuns la pandemia de coronavirus”. Noile proceduri impun cetățenilor non-UE să solicite azil la o ambasadă a Ungariei în afara Uniunii Europene și să li se acorde un permis special de intrare.

„Comisia consideră că această lege reprezintă o restricție ilegală a accesului la procedura de azil”, a transmis executivul european, „deoarece împiedică persoanele care se află pe teritoriul Ungariei, inclusiv la frontieră, să solicite protecție internațională unde se află”.

Ungaria are două luni pentru a răspunde Comisiei

Acțiunea Comisiei este cea mai recentă procedură de încălcare, dintre cele lansate împotriva Ungariei, cu privire la o serie de probleme, inclusiv statul de drept și imigrația.

De la criza imigrațională a Europei din 2015, prim-ministrul Viktor Orban s-a ciocnit în repetate rânduri de Bruxelles cu privire la politicile sale anti-imigrație.

În mai 2020, Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat împotriva Ungariei într-un caz care implică solicitanți de azil care fuseseră efectiv reținuți într-un lagăr din zona de tranzit, de la granița cu Serbia.

Ungaria a închis taberele după decizia instanței, dar continuă să preseze pentru închiderea frontierelor după ce Uniunea Europeană (cu celelalte 27 de națiuni) a dezvăluit ultimul său plan de reformă a azilului.

În iulie 2019, Comisia a condus Ungaria în instanță pentru incriminarea activităților în sprijinul cererilor de azil.