Actual Lifestyle

Uimitor ce pedeapsă a primit un bărbat pentru „furtul secolului” produs din „pasiune” în urmă cu 11 ani

Uimitor ce pedeapsă a primit un bărbat pentru „furtul secolului” produs din „pasiune” în urmă cu 11 ani
impactpress.ro

În data de 20 ianuarie 2023, un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a fost acuzat că a furat trei opere de artă din Galeria Naţională de Artă a Greciei de la Atena în ianuarie 2012, a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare cu suspendare.

Este vorba despre următoarele lucrări furate:

  • „Head of a Woman” (1934) de Pablo Picasso,
  • „Stammer Windmill with Summer House” (1905), de Piet Mondrian,
  • schiţa „St. Diego de Alcala in Ecstasy with the Holy Trinity and the Symbols of Passion” de Guglielmo Caccia.

Bărbatul, vinovat de furt calificat

Giorgos Sarmantzopoulos a fost găsit vinovat de furt calificat. Dar, cu toate acestea, Curtea i-a recunoscut comportamentul bun în urma furtului şi i-a suspendat pedeapsa în aşteptarea apelului, cu condiţia ca el să poarte brăţară de monitorizare şi să nu se îndepărteze la mai mult de  trei kilometri de casă.

Furtul a avut loc în urmă cu 11 ani

„Furtul secolului” a avut loc în data de 9 ianuarie 2012, când Sarmantzopoulos a intrat în Galeria Naţională printr-o uşă nesecurizată de balcon. Bărbatul a păcălit paznicii declanşând alarme false repetate și ulterior a luat tablourile şi a fugit pe o scară care duce la subsol, de unde a scos tablourile din rame folosind un cuţit de buzunar. Cu toate că susţine că a acţionat singur, o altă relatare a detaliat o a doua persoană care se presupune că a supravegheat.

Sarmantzopoulos a fost arestat abia în iunie 2021

În cele din urmă, bărbatul a fost arestat în iunie 2021. Sarmantzopoulos a declarat autorităţilor de atunci că a lucrat în construcţii ca pictor şi că a furat picturile dintr-o „pasiune pentru artă”.

La data arestării sale, Sarmantzopoulos a predat autorităţilor picturile lui Picasso şi Mondrian şi a susţinut că a treia, de Caccia, a fost distrusă.

Declarații din instanță

În instanță, Eftychia Agathonikou, directorul colecţiilor muzeului a declarat că „daunele ireversibile au fost observate în timpul inspecţiei. Consistenţa culorii a fost deteriorată. Aceste lucrări trebuie păstrate în condiţii speciale pentru a nu fi deteriorate”.

De asemenea, avocatul şi colecţionarul de artă Stelios Garipis a declarat în instanţă că nu crede că Sarmantzopoulos a comis o crimă pasională.

În acest context, Stelios Garipis a spus:

  • „Un detectiv olandez m-a contactat şi mi-a spus că are o mulţime de informaţii despre el… Nu a fost o coincidenţă că două lucrări au fost returnate”.
  • „Pictura (de Caccia), care se presupune că a fost distrusă, s-a zvonit că a apărut într-o licitaţie la Florenţa. Am contactat Galeria Naţională pentru a vedea ce acţiuni au întreprins”
  • „Cel mai simplu ar fi fost să trimită documente (la casa de licitaţii) şi să constate cine a primit tabloul. Pentru că nu a fost vândut. Cei de la (Galeria Naţională) nu au făcut nimic”.

În prezent, nu este clar dacă lucrarea de Caccia a fost de fapt distrusă. Potrivit lui Garipis, experţii străini au identificat ulterior lucrarea din Florenţa ca fiind aceeaşi piesă care fusese furată din Atena, Grecia, citează stiripesurse.ro.