Diverse

Pasionații de artă se pregătesc pentru lansarea „Anului Picasso” în 2023

Pasionații de artă se pregătesc pentru lansarea „Anului Picasso” în 2023
Infoactual/arhiva

Anul Nou este aproape, ceea ce înseamnă că „Anul Picasso” este pe cale să înceapă. 2023 este Anul Picasso, menit să comemoreze impactul artistului revoluționar asupra artei contemporane, la 50 de ani de la moartea sa.

Pasionații de artă se pregătesc pentru lansarea „Anului Picasso” în 2023

„Anul Picasso” reprezintă o colaborare pe durata unui an între organizații istorice și culturale din Spania și Franța, pentru a aduce mai aproape de public moștenirea artistului emblematic, Pablo Picasso, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a morții sale.

Prin intermediul evenimentelor culturale și al expozițiilor, călătorii sunt invitați să vadă orașele spaniole prin prisma unuia dintre cei mai mari artiști ai istoriei. Cinci orașe spaniole vor găzdui expoziții care prezintă lucrările lui Picasso, inclusiv orașul natal, Malaga, Spania, unde artistul s-a născut în anul 1881. Una dintre aceste expoziții a fost deja lansată deja la data de 19 octombrie, în acest oraș.

Evenimentul este o colaborare de un an între organizații istorice și culturale din Spania și Franța, care are ca scop să aducă mai aproape de public moștenirea artistului emblematic, Pablo Picasso, la 50 de ani de la moartea sa.

Prin intermediul manifestărilor culturale și expoziționale, călătorii sunt invitați să vadă orașele spaniole prin prisma unuia dintre cei mai mari artiști ai istoriei. Cinci orașe spaniole vor găzdui expoziții care prezintă lucrările lui Picasso, inclusiv orașul natal, Malaga, unde s-a născut în 1881. Una dintre aceste expoziții a fost deja lansată în ziua de 19 octombrie 2022, în acest oraș.

Orașul nordic La Coruña, unde artistul și-a petrecut o mare parte din copilărie, va găzdui o altă expoziție, alături de cele din Barcelona, Madrid și Bilbao.

Pe lângă colaborarea cu Franța, organizațiile Picasso din întreaga lume vor sărbători moștenirea monumentală a artistului prin expoziții programate în SUA, Germania, România, Elveția, Monaco și Belgia.

Picasso a demonstrat un talent artistic extraordinar în primii ani de viață, pictând într-o manieră naturalistă în copilărie și adolescență. În primul deceniu al secolului XX, stilul său s-a schimbat pe măsură ce a experimentat diferite teorii, tehnici și idei. După 1906, opera fauvistă a artistului Henri Matisse, puțin mai în vârstă, l-a motivat pe Picasso să exploreze stiluri mai radicale, începând o rivalitate fructuoasă între cei doi artiști, care ulterior au fost deseori împerecheați de către critici ca fiind liderii artei moderne.