Lifestyle

Ultimă oră! Anunț făcut de generalul Vasile Toader: „Nu putem să asigurăm un sprijin semnificativ…”

Ultimă oră! Vasile Toader, locțiitorul pentru operații al Sefului Statului Major al Apararii, a spus ce decizie va lua Ministerul Apărării în cazul în care va fi decretată stare de urgență. Ce misiuni va avea Ministerul Apărării de îndeplinit?

Ultimă oră! Anunț făcut de generalul Vasile Toader! „Ministerul Apărării Naţionale va avea în misiunile constituționale în special misiunea de sprijin a autorităților publice centrale și locale în situații de urgență, în speţă în cazul acestei epidemii de coronavirus. Misiunile noastre, în concret, merg pe sprijin cu personalul medical, atât cu medici, cât și cu asistenți, sprijin în logistica intervenției cu transport de echipe de intervenție, transport de materiale, sprijin cu corturi pentru instalarea acelor puncte de triaj, aşa cum deja s-a făcut până acum şi, bineînțeles, cu alte misiuni de transport aerian. Şi aici am avut deja câteva misiuni, patru misiuni executate. Dacă vor fi cereri suntem pregătiţi să executăm şi alte misiuni”, a declarat Vasile Toader.

Caţi medici, ce personal medical poate să pună la dispoziție Ministerul Apărării să angreneze în acest efort de combatere a posibilei epidemii?

Ultimă oră! „Cifrele sunt în analiză acum, pentru că aici vorbim de o epidemie, şi aici este vorba clar de medici specialiști epidemiologi, infecţionişti. Atunci noi analizăm şi o să vă comunicăm la vremea respectivă cifra medicilor. La ora actuală avem în spitalele militare 800 de medici și avem câteva mii de asistenți medicali care, dacă este nevoie pe măsura specializării pe care o deține să poată să sprijine sistemul naţional medical”, a mai declarat telefonic Toader.

MApN a asigurat sprijin pentru aceste spitale, pentru persoanlul medical, de anumite achiziţii suplimentare

„În primul rând, am fost solicitaţi de Ministerul Sănătăţii şi le-am asigurat sprijin, am reuşit să-i sprijinim cu medici şi cu asistenţi în punctele de triaj, am reuşit să montăm corturi pentru aceste puncte de triaj. În ceea ce priveşte materialele, şi noi suntem acum în definitivarea unei liste de materiale care se vor centraliza la nivelul MApN, astfel încât să reuşim conform specificaţiilor din decretul care urmează să fie publicat, să declanşam procedurile de achiziţie. Avem o parte din materialele solicitate, le avem în stocuri, nu sunt suficiente pentru tot personalul pe care-l avem şi ca atare nu putem să asigurăm un sprijin semnificativ sistemului naţional medical, însă sperăm ca după ce se va institui starea de urgenţă să putem declanşa proceduri de achiziţie mult mai rapide ca să putem să ne complectăm aceste stocuri.”, a încheiat Vasile Toader, potrivit RRA.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *