Diverse

Ultimele zile ale Reginei. Ce povestesc preotul cu care a luat cina şi Jane Barlow, fotografa care a realizat ultimele fotografii

Ultimele zile ale Reginei. Ce povestesc preotul cu care a luat cina şi Jane Barlow, fotografa care a realizat ultimele fotografii

Preotul Iain Greenshields a fost invitat săptămâna trecută să ţină o predică la biserica parohială locală pe care o frecventa de obicei Elisabeta când se afla la castelul Balmoral. Regina nu a participat la slujbă, dar Greenshields a fost pentru două zile alături de Regină în timpul vizitei sale. La câteva zile, Regina a murit, iar  Greenshields a spus că a fost surprins când a aflat vestea morţii reginei. ”Nu era niciun indiciu că ar fi fost ceva cu adevărat grav”.

Ultimele zile ale Reginei. Ce povestesc preotul cu care a luat cina şi Jane Barlow, fotografa care a realizat ultimele fotografii

Reverendul Iain Greenshields și-a petrecut weekendul la Balmoral și a luat masa cu regina sâmbătă seară și duminica la prânz. A fost „fabuloasă” și „foarte captivantă”, a spus el. Regina Elisabeta a II-a era optimistă, a împărtăşit amintiri din perioada copilăriei şi şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, a spus un cleric scoţian care pentru două zile a fost invitatul suveranei cu câteva zile înainte de moartea ei, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Suverana nu a participat la slujbă, dar Greenshields a cinat cu monarha în timpul vizitei sale. Reverendul Iain Greenshields a ţinut predica în calitate de moderator al Adunării Generale a Bisericii Scoţiei.

”Trebuie să încep prin a spune că arăta destul de fragilă, dar avea 96 de ani bineînţeles… dar când s-a aşezat şi a început să vorbească ştiai că te afli în prezenţa reginei”, a declarat el pentru Reuters.

”Avea pur şi simplu o abilitate remarcabilă de a te face să te simţi în largul tău şi chiar îşi făcuse temele. Ştia cu cine vorbeşte… şi avea o memorie fenomenală pentru cineva de vârsta ei”.

„Sănătatea ei era fragilă, știam asta, dar când am părăsit-o duminică era foarte pozitivă și mi-e foarte greu să cred că în acele câteva zile lucrurile s-au schimbat atât de dramatic”, a spus el.

Amintirile se refereau la demnitari pe care îi cunoscuse, la un cal pe care îl deţinuse la un moment dat şi la copilăria ei.

”Eu sunt pastor în Dunfermline şi şi-a amintit că a avut un cal pe care îl chema Dunfermline cu mulţi ani în urmă, cred că era cu 40 de ani în urmă… care câştigase câteva curse pentru ea”, a spus Greenshields.

”Şi-a adus aminte de vremurile când era foarte tânără şi stătea la Balmoral, a vorbit foarte călduros de vremurile petrecute cu tatăl şi mama ei acolo… îmi amintesc că am întrebat-o câte ţări a vizitat, nu şi-a putut aminti câte au fost, dar a început să vorbească despre o mulţime de oameni pe care îi cunoscuse în diferite locuri din lume”.

Elisabeta a II-a, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii şi o prezenţă impunătoare pe scena globală timp de 70 de ani, s-a stins în pace joi după-amiază după ce starea ei de sănătate s-a deteriorat.

Întrebat despre starea de spirit a reginei în timpul meselor pe care le-au luat împreună şi la care a luat parte şi prinţesa Anne printre alţii, Greenshields a spus: ”Foarte optimistă, foarte implicată cu toată lumea, întrebând pe fiecare cum îi merge… şi având grijă ca toată lumea să primească atenţia cuvenită şi să se simt în largul său”.

Conversaţia a ajuns şi la războiul din Ucraina.

”A vorbit despre cât de supărată era în legătură cu situaţia din Ucraina”, a spus Greenshields. ”Evident că cineva care a trăit un război în Europa şi care vede din nou război în Europa, era un lucru foarte îngrijorător pentru ea”.

Greenshields a spus că a fost surprins când a aflat vestea morţii reginei.

”Nu era niciun indiciu că ar fi fost ceva cu adevărat grav şi părea, pentru cineva de vârsta ei, plină de energie şi foarte relaxată”, a spus el.
”Aşa că atunci când am aflat vestea… şocant cred că e un cuvânt nepotrivit, dar ceva în genul ăsta”.

Fotografa care a realizat ultima imagine publică cu Regina Elisabeta a II-a în viață

Jane Barlow, care activează în cadrul Press Association, a fost trimisă la Balmoral pentru a surprinde momentul în care regina s-a întâlnit marți cu Liz Truss, noul prim-ministru, pentru a-i cere oficial să formeze un guvern.

Barlow a făcut câteva portrete ale Reginei Elisabeta până ca premierul să ajungă la proprietatea din Scoția.

Ea a descris-o pe regină, care avea 96 de ani, ca fiind „fragilă”, dar „cu o dispoziție bună”. Cele două au vorbit despre vremea mohorâtă, pentru că marți în Scoția a plouat. Dar starea de spirit a reginei era opusă, a spus Barlow, potrivit Sky News.

Foto: Jane Barlow, fotografa Press Association, a fost trimisă, pe 6 septembrie la Balmoral pentru a surprinde momentul în care monarhul s-a întâlnit marți cu Liz Truss, noul prim-ministru.

 

„Am primit o mulțime de zâmbete de la ea”, a spus aceasta. Când a fost anunțată sosirea lui Liz Truss, regina „a întâmpinat-o cu un zâmbet larg”.

Barlow a spus că a fost „o onoare” și „un adevărat privilegiu” să realizeze aceste fotografii.

„Am fost acolo să o fotografiez întâlnirea cu noul prim-ministru, dar pentru mine cea mai bună poză a fost cea cu regina singură. Și, evident, are o semnificație și mai mare acum”. Ea a mai spus că regina „cu siguranță părea mai fragilă” decât astă vară, când i-a făcut alte fotografii. O altă persoană care a întâlnit-o pe Regina Elisabeta în zilele dinaintea morții ei a fost un reprezentant al Bisericii Scoției, care a spus despre ea că părea într-o „formă excelentă”.