Lifestyle

Un bărbat din Olt a murit după ce a mâncat pește. Diagnosticul crunt al medicilor a speriat întreaga comunitate

Un bărbat din Olt a murit după ce a mâncat pește. Diagnosticul crunt al medicilor a speriat întreaga comunitate

Un bărbat din județul Olt a decedat, după ce a fost internat o perioadă de timp la Spitalul Județean de Urgență Slatina, unde s-a adresat cu o gravă intoxicație, așa cum s-a diagnosticat inițial, după ce a mâncat, în prealabil, pește preparat acasă.

Un bărbat din Olt a murit după ce a mâncat pește. Diagnostic crunt al medicilor: toxina botulinică

Un bărbat din Olt a murit după ce a mâncat pește. Diagnosticul crunt al medicilor a speriat întreaga comunitate

Un bărbat în vârstă de 58 ani, din județul Olt, a decedat la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Diagnosticul, confirmat după decesul pacientului, a fost unul crunt și anume – intoxicație cu toxină botulinică. Bărbatul, după cum au aflat medicii, înainte de a ajunge la unitatea sanitară, consumase pește gătit acasă.

Bărbatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Slatina în 15 sepetmbrie 2022. Respira greu și tușea. A fost internat în secția ORL, însă a fost consultat pe parcursul internării de medici din mai multe specialități.

Pacientul a decedat în 21 septembrie 2022 în secția Terapie Intensivă, starea acestuia degradându-se, pe parcursul internării, de la o zi la alta, potrivit reprezentanților spitalului.

Comunicare oficială a venit de la purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu, care a declarat pentru media:

„Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare.”

În momentul de față, ancheta nu este finalizată pe cazul dat, la DSP Olt se așteaptă și rezultatul altor probe recoltate.

Despre evoluția galopantă a cazului dat a vorbit reprezentantul SJU Slatina, medicul Bogdan Vătu, care a menționată că suspiciunea de intoxicație cu toxină botulinică nu s-a ridicat imediat, la internare, dar pentru că starea pacientului se degrada de la o zi la alta, medicii spitalului au luat în calcul mai multe ipoteze.

În cele din urmă, din discuțiile cu membrii familiei pacientului, și după ce aceștia au spus că bărbatul consumase un preparat din pește pregătit acasă (dar din care, ar fi spus rudele, au mâncat mai multe persoane), s-a luat în calcul și intoxicația cu toxină botulinică.

Bărbatului i s-au recoltat probe în timp ce era internat, însă rezultatele au fost disponibile abia după ce ce acesta murise în secția Terapie Intensivă a spitalului mai sus menționat.

Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinică eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate (marea majoritate, conserve incorect sterilizate) sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei. Un material la această temă: click aici.

Foto: arhiva