International

Un bărbat din Singapore va fi executat! Pedeapsa capitală vine în urma acuzației de trafic de cannabis

Un bărbat din Singapore va fi executat! Pedeapsa capitală vine în urma acuzației de trafic de cannabis
sursă foto supremepeoplescourtmonitor.com

Singapore va spânzura un bărbat pentru trafic de canabis, în cea mai recentă execuție controversată din acest oraș-stat. Activiștii spun că Tangaraju Suppiah a fost condamnat pe baza unor probe slabe. Autoritățile spun că acesta a beneficiat de un proces echitabil și au programat execuția sa pentru miercuri.

Această execuție urmează celei de anul trecut, extrem de controversată, a unui bărbat cu deficiențe intelectuale acuzat de trafic de droguri. Singapore are unele dintre cele mai dure legi antidrog din lume, despre care spune că sunt necesare pentru a proteja societatea.

În ultimele zile, membrii familiei sale și activiștii au trimis scrisori președintelui singaporez Halimah Yacob, într-un apel de ultim moment pentru clemență, în timp ce miliardarul britanic Richard Branson a cerut oprirea execuției și o revizuire a cazului.

„Știu că fratele meu nu a făcut nimic rău. Îndemn instanța să analizeze cazul său de la început”, a declarat sora lui Tangaraju, Leela Suppiah, în cadrul unei conferințe de presă. Tangaraju, în vârstă de 46 de ani, a fost condamnat pentru „complicitate prin implicare într-o conspirație pentru trafic” în legătură cu o livrare de 1 kg de canabis din Malaezia în Singapore în 2013.

Deși nu a fost prins în timpul livrării, procurorii au declarat că a fost responsabil de coordonarea acesteia și au urmărit două numere de telefon folosite de un curier până la Tangaraju. Acesta a susținut că nu el a fost persoana care a comunicat cu alte persoane legate de acest caz. El a declarat că a pierdut unul dintre telefoane și a negat că îl deținea pe cel de-al doilea.

Pedeapsă capitală pentru traficanți

Legea din Singapore prevede pedeapsa cu moartea pentru traficul de droguri și are pedepse mai mici pentru curieri. În ultimul apel al lui Tangaraju, judecătorul a fost de acord cu acuzarea că Tangaraju a fost responsabil pentru coordonarea livrării, ceea ce l-a făcut neeligibil pentru o sentință mai blândă.

De asemenea, activiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Tangaraju nu a beneficiat de acces adecvat la un interpret și a fost nevoit să își susțină singur ultimul apel, deoarece familia sa nu a putut să își asigure un avocat.

Autoritățile din Singapore spun că Tangaraju a solicitat un interpret doar în timpul procesului, nu și mai devreme. Acestea au adăugat că a avut acces la un avocat pe tot parcursul procesului.

Moartea bărbatului, „esențială” pentru securitatea Singaporului

Richard, care a criticat anterior execuția din 2022 a lui Nagaenthran Dharmalingam, cu deficiențe intelectuale, a declarat că cazul lui Tangaraju a fost „șocant pe mai multe planuri”. Într-o postare pe blog, el a spus că Singapore „ar putea fi pe cale să ucidă un om nevinovat” pe fondul unor „circumstanțe mai mult decât dubioase”.

„Pedeapsa cu moartea este deja o pată întunecată pe reputația țării. O execuție în urma unei astfel de condamnări nesigure nu ar face decât să înrăutățească lucrurile”, a spus el.

Respingând acuzațiile sale, Ministerul de Interne din Singapore a declarat că afirmațiile sale nu sunt adevărate și l-a acuzat de „lipsă de respect față de judecătorii din Singapore și față de sistemul nostru de justiție penală”.

Acesta a declarat că pedeapsa cu moartea a fost „o componentă esențială” într-o abordare multiplă care a fost „eficientă în menținerea siguranței și securității în Singapore”, citează BBC.