Diverse

Un cunoscut actor de comedie rus riscă până la cinci ani de închisoare. O filmare a stârnit furia Kremlinului

Un cunoscut actor de comedie rus riscă până la cinci ani de închisoare. O filmare a stârnit furia Kremlinului
Foto: Newstes.ru

Multe vedete din Rusia au supărat Kremlinul, unele au ales să părăsească țara natală, Rusia, alții au rămas și continuă să își exprime sentimentele prin propria creație artistică. Numai că securitatea lucrează, iar cei care au rămas în Rusia sunt permanent urmăriți și dați în vileag, dacă fac vreo aluzie cât de mică la adresa războiului.

Un cunoscut actor de comedie rus riscă până la cinci ani de închisoare. Ce filmare video a stârnit furia Kremlinului

Marți, 30 august, canalul de YouTube Chicken Curry a lansat videoclipul lui Aleksandr Gudkov „Я узкий” (în traducere „Sunt îngust”), ceea ce reprezintă de fapt o parodie a cântecului patriotic al interpretului Shaman „Я русский”, care a strâns într-un timp record peste 12 milioane de vizualizări, relatează RBC.

Gudkov – sau mai bine spus versiunea lui grafică exagerat de slabă, se plimbă pe un câmp, îmbrăcat într-o cămașă albă și se mândrește cu faptul că este îngust. Numai că în loc de „Sunt rus – în ciuda întregii lumi”, ca în cântecul original, Gudkov cântă „Sunt îngust – în ciuda tuturor celor lați”.

Sunt îngust – în ciuda tuturor celor lați”. Parodia video: youtube

Reacțiile nu au întârziat să apară din rândul taberei pro Kremlin. Liderul mișcării publice „Comitetul civil al Rusiei” (GKR) Artur Shilkov a scris o cerere Comitetului de anchetă al Rusiei, solicitând verificarea parodiei lui Aleksandr Gudkov. Potrivit lui, showmanul trebuie să fie tras la răspundere penală, în temeiul articolului 282 din Codul penal al Federației Ruse, mai exact – „Incitarea la ură sau dușmănie, precum și umilirea demnității umane”.

Gudkov nu a eziat și a venit cu un răspuns tranșant pe contul său personal de Instagram, numindu-l pe Shlikov un „turnător jegos”.

„Sunt rus – în ciuda întregii lumi”. Videoclipul original: youtube

Alte reacții

Parodia actorului de comedie rus a fost vizionată și de deputatul rus Serghei Soloviov, care l-a calificat drept „o cascadorie vulgară, menită să insulte, cretinism și o priveliște tristă, care dezgustă”. Soloviov a mai spus că Gudkov însuși este o „nenorocire mizerabilă”, care se strâmbă și nu posedă niciun talent.

Primul vicepreședinte al comisiei pentru cultură din Federația Rusă, Elena Drapeko, l-a numit pe comediant „țap”, completând totodată că  actorul care a atras atenția asupra sa, ”deși nu valorează nimic, își permite să-i parodieze pe alții”. Elena Drapeko nu s-a limitat însă la insulte și l-a amenințat pe Gudkov: „O să te batem și o să te aruncăm la gunoi”.

La polul opus, printre cei care au apreciat ironia și au susținut clipul se numără jurnalista Ksenia Sobchak, care portivit media, ar fi exclamat:

Doamne, cât de mult îl iubesc pe Gudkov. E foarte amuzant”.

Ce pedeapsă riscă artistul rus

Dacă la final ancheta va stabili că parodia este ofensatoare, comediantul rus va primi o amendă de 500 de mii de ruble, respectiv echivalentul a 8 200 de euro sau o pedeapsă de la doi până la cinci ani de închisoare.