Actual Diverse

Un director de penitenciar, suspectat că  ar avea legături cu reţele infracţionale, a fost demis de ministrul Justiției

Un director de penitenciar, suspectat că  ar avea legături cu reţele infracţionale, a fost demis de ministrul Justiției
capital.ro/ denofgeek.com

Potrivit Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Alina Gheorghişor, directoarea Penitenciarului Giurgiu, a fost revocată din funcție de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Directoarea Penitenciarului, legături cu rețele infracționale

Se pare că Alina Gheorghişor ar avea legături de familie cu membri ai unei reţele infracţionale, care se ocupă cu trafic de persoane, sclavie şi prostituţie, potrivit sindicaliştilor, care îi cer ministrului să ia măsuri şi pentru anularea unei majorări salariale semnificative de care fosta directoare de la Giurgiu ar beneficia, în urma deciziei şefului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Revocată din funcție la începutul anului 2023

Acuzată că ar avea în anturajul său membri ai unei reţele infracţionale (trafic de persoane, sclavie şi prostituţie), cu care şi-a făcut numeroase concedii de odihnă, în data de 03.01.2023, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a revocat-o din funcţie pe directoarea Penitenciarului Giurgiu, Alina Gheorghişor, care a fost numită pe această funcție de conducere la începutul lunii noiembrie 2022.

Numirea Alinei Gheorghişor în funcția de conducere a fost făcută de  către Directorul General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), comisar şef de poliţie penitenciară, Dan Halchin, fără acordul ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.

I-a fost majorat salariul cu 50-%

Potrivit unui comunicat dat publicității marţi seară, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că decizia ministrului Justiţiei de a o demite de la conducerea Penitenciarului Giurgiu pe Alina Gheorghişor a fost accelerată de faptul că, în data de 22.12.2022, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), comisar şef de poliţie penitenciară Dan Halchin, cu încălcarea cadrului legal în materie, a acordat directoarei cu probitate morală scăzută o majorare cu 50% a salariului de bază”.

„Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, a acordat o majorare de 50% pentru lucrări de excepţie sau misiuni speciale directorului Penitenciarului Giurgiu (Alina GHEORGHIȘOR), deși acesta nu avea propunere de 50% în formă fizică pentru a beneficia de acest drept”, scrie pe pagina de facebook a FSANP.

O decizie ”ilegală şi abuzivă”

Astfel, FSANP consideră ”ilegală şi abuzivă” decizia directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de a majora salariul directoarei de la penitenciarul din Giurgiu, arătând că această decizie ”a stârnit revolta organizaţiilor sindicale prezente în cadrul şedinţei, dar şi indignarea tuturor poliţiştilor de penitenciare oneşti din sistem”.

În acest context, sindicalițtii ANP au transmis: ”În fapt, directorul general Dan Halchin a premiat-o pe directoarea Penitenciarului Giurgiu, Alina Gheorghişor, fără ca aceasta din urmă să aibă propunere motivată şi fundamentată în scris, aşa cum prevede ordinul de ministru. (…) Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) solicită public ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în calitate de autoritate ierarhic superioară Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), să intervină şi să anuleze acordarea majorării de 50% a salariului de bază pentru Alina Gheorghişor, întrucât aceasta a fost acordată cu încălcarea legii. Directorul general Dan Halchin i-a băgat ilegal şi abuziv în buzunar Alinei Gheorghişor aproximativ 9000 de lei. Sunt deţinuţi care sunt condamnaţi la ani grei de închisoare pentru că au furat mai puţini bani decât suma cu care a fost ‘premiată’ ilegal fosta directoare a Penitenciarului Giurgiu”.

Efectele majorării salariului directoarei Penitenciarului

Iar potrivit lui Cosmin Dorobanţu, Preşedintele FSANP, majorarea salariului de bază al fostei directoare a Penitenciarului Giurgiu ”nu a făcut altceva decât să demotiveze directorii de penitenciare integri şi să încurajeze un comportament infracţional pentru ofiţerii şi agenţii din poliţia penitenciară”.

De asemenea, în comunicatul sindicaliștilor se mai precizează următoarele: ”Atâta timp cât însuşi directorul general Dan Halchin încalcă flagrant normele de drept şi cheltuieşte fondurile publice în mod ilegal şi abuziv, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nu mai poate pretinde poliţiştilor de penitenciare sau deţinuţilor să respecte Constituţia şi legile în vigoare”, potrivit fsanp.ro.