Actual

Un jaf de 5 milioane de euro, îngropat la Tribunalul București. Maricel Păcuraru, protejat de un judecător care a dat 58 de amânări

Un jaf de 5 milioane de euro, îngropat la Tribunalul București. Maricel Păcuraru, protejat de un judecător care a dat 58 de amânări
Credit imagine: ziaristii.com

Un caz deosebit de grav a fost descoperit în Tribunalul București, unde un jaf în valoare de 5 milioane de euro a fost îngropat sub o serie de amânări nejustificate. Dosarul Loteria, cu numărul 47691/3/2015, dezvăluie că instituția de stat a fost prejudiciată cu 25 de milioane de lei, printre alții, de către Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus. Această cauză a stagnat timp de 8 ani, de când a ajuns în atenția Tribunalului București.

Magistratul responsabil de dosar, Cătălin Vasilică Oprea, s-a ocupat în mod exclusiv de acest caz până acum câteva săptămâni, când a fost detașat la Ialomița. Cu toate acestea, „ocupat” este un termen relativ, deoarece în cele 38 de ședințe care au avut loc până acum, judecătorul a amânat cauza sub pretextul administrării de probe. Cu toate că au fost administrate suficiente probe pentru a permite oricărui complet de judecată să înțeleagă cazul și să pronunțe un verdict, acest lucru nu s-a întâmplat în acest dosar. La celelalte termene, amânările au fost justificate prin lipsa de apărare a unor inculpați, chiar dacă toți cei implicați cunoșteau programul de judecată. În mod normal, lipsa de apărare este acceptată o singură dată, după care se desemnează un avocat din oficiu. Cu toate acestea, acest lucru nu l-a împiedicat pe magistrat să amâne de peste 10 ori cauza invocând lipsa de apărare.

S-a ajuns într-atât de departe încât acum se pune problema prescripției în acest dosar. La termenul cu numărul 58, avocatul lui Maricel Păcuraru a declarat că a depus un memoriu în acest sens. Prin urmare, dacă nu vor fi amânări ulterioare din diverse motive, este foarte probabil ca faptele să fie considerate prescrise în viitoarele termene. Astfel, cei implicați în jaf, inclusiv Maricel Păcuraru, vor scăpa nepedepsiți. Toate acestea s-au întâmplat din cauza unui judecător care a tratat acest dosar cu o viteză incredibil de lentă, în ciuda faptului că a fost sancționat disciplinar.

Cu toate că președintele completului de judecată care examinează acest dosar a fost sancționat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru întârzierea redactării unei motivări, nicio instituție abilitată să ia măsuri nu a intervenit în acest caz. Este curios faptul că niciuna dintre părțile prejudiciate în dosar nu a sesizat Inspecția Judiciară sau CSM cu privire la stagnarea procesului.

În ceea ce privește judecătorul în cauză, acesta a devenit magistrat după ce anterior a ocupat funcția de consilier juridic la Consiliul Județean Bistrița. El nu a absolvit Institutul Național al Magistraturii (INM), ci a fost promovat direct de la funcția de consilier juridic la cea de judecător, după cum a mărturisit într-un interviu. Ulterior, s-a transferat din Bistrița la București, iar acum a fost mutat la Ialomița. În locul său a venit judecătoarea Timofte Irina, care nu va relua procesul de la zero, dar probabil va fi nevoită să constate prescripția.

Pe de altă parte, este extrem de ciudat faptul că judecătorul Oprea a lucrat suficient de mult la acest dosar încât să se ajungă la prescrierea faptelor, iar apoi a fost transferat în ultimul moment la Ialomița.

Următorul termen în dosarul în care este judecat Maricel Păcuraru a fost stabilit pentru luna septembrie a acestui an. Recent, a fost amânat din nou, de data aceasta din cauza lipsei de apărare. Concluzia este că Maricel Păcuraru și complicii săi vor scăpa de o pedeapsă cu închisoarea.