Social

Un milion de pensionari, excluși de la recalcularea pensiilor! Seniorii care nu vor primi nimic din septembrie

pensiile, sursa foto playtech
sursa foto: arhiva companiei

Peste 30% dintre pensionarii din România nu vor beneficia de majorări de pensii începând cu luna septembrie, conform recalculării veniturilor. Daniel Baciu, directorul CNPP, a declarat că recalcularea este aproape completă. El a mai spus că aproximativ un milion de pensionari vor avea pensiile neschimbate.

„Suntem pe finalul acestui proces. Peste 99% din dosarele existente la Casele Naționale de Pensii au fost deja procesate și digitalizate. Urmează să tipărim deciziile de pensii și să le trimitem către teritoriu. Începem emiterea acestora către beneficiari în vară”, a declarat Baciu.

Nu toate pensiile cresc în septembrie

Deși recalcularea nu va aduce majorări pentru toți, este important de menționat că pensiile nu vor înregistra scăderi. Pensionarii cu un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani nu vor primi suplimente începând cu luna septembrie. Însă, aceștia vor continua să beneficieze de indexarea anuală, precum cea de 13,8% din începutul acestui an.

Potrivit noii legi a pensiilor, acestea se vor majora anual în luna ianuarie, în funcție de inflație și 50% din câștigul salarial mediu brut. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat importanța acestei măsuri, care garantează creșteri constante ale pensiilor.

„Într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri: inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut, dar partea semnificativă, importantă pentru români, pe care noi am adus-o, este aceea ca am stipulat în textul legii faptul că această majorare se va face în luna ianuarie a fiecărui an.

Un milion de pensionari nu primesc nimic în plus

Este un câștig important pentru Legea Pensiilor. Au fost ani în care nu am avut nicio creștere a punctului de pensie în România sau s-a făcut în septembrie această creștere”, a explicat Ministrul Muncii

„Am preluat mecanismul care include inflația și câștigul salarial mediu brut. Am stipulat că majorarea se va face în ianuarie, asigurându-ne că nu vor mai fi ani fără creșteri sau creșteri întârziate”, a mai spus Oprescu la România TV.

Procesul de recalculare presupune elaborarea normelor, promovarea unei hotărâri de guvern, dezvoltarea unei aplicații software dedicate pentru recalculare și instruirea personalului din casele teritoriale de pensii. Este important de menționat că recalcularea pensiilor va aduce beneficii întregii populații românești, nu doar pensionarilor actuali.

„Noua lege a pensiilor asigură respect pentru toți românii. Dacă ai contribuit la fel, vei avea o pensie egală, indiferent de anul în care ai ieșit la pensie sau legea în vigoare la momentul respectiv”, a explicat Oprescu.

Cu toate că peste un milion de pensionari nu vor beneficia de creșteri ale pensiilor începând cu luna septembrie, noua lege a pensiilor introduce mecanisme de majorare anuală și recunoaștere a muncii suplimentare. Legea contribuie la sporirea echității în cadrul sistemului de pensii din România, conform Jurnalul.ro.