Info Actual

Info Actual > Diverse > Un nor de praf saharian, deasupra României. Când va avea loc acest fenomen?
Diverse

Un nor de praf saharian, deasupra României. Când va avea loc acest fenomen?

Un nor de praf saharian, deasupra României. Când va avea loc acest fenomen? Norul de praf saharian care planează deasupra continentului european va ajunge și deasupra României. Fenomenul va aduce o scădere a calității aerului resimțit, pe întreg teritoriul țării.

„Începând din seara zilei de luni, 11 mai, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sudul, centrul și estul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

În aceste regiuni temporar va ploua, fiind favorizată și depunerea prafului, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă.

Depunerile de praf în România vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua, cu o probabilitate mai mare în noaptea de luni spre marți, (11/12 mai) în vest, nord-vest și în centru. Iar îndeosebi în prima parte a zilei de marți (12 mai), în zonele de deal și de munte, precum și în centru și nord-est.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, se arată în comun icatul Ministerului Mediului.

Norul de praf saharian, în România

Autoritățile de pe întreg continentul Europei anunțau încă din jurul datei de 23 aprilie apariția acestui nor care va plana deasupra statelor. Și care ajunge și deasupra României.

Ministerul Mediului a anunțat că începând de luni, 11 mai, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer. Această masă de aer va fi încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sudul, centrul și estul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României.

Prezența acestui nor saharian nu reprezintă o noutate. Acest nor de praf saharian a mai ajuns și în luna aprilie a anului trecut, dar și în anul 2018, în România Fenomenul a putut fi sesizat de către români printr-un strat de praf gălbui care s-a depus pe autoturismele oamenilor, precum și pe numeroase alte suprafețe,
Medicii recomandă pe cât posibil să nu ieșim din case și să păstrăm ferestrele locuințelor închise.