International

Un nou atac armat? Cum facțiunile militare din Sudan au deschis calea războiului, în timp ce medierea s-a blocat

Război civil Sudan Sursă foto Digi24
Sursă foto Digi24

Alarmat de faptul că mișcările facțiunilor militare rivale din Sudan ar putea duce la vărsare de sânge, un grup de mediatori a făcut presiuni pentru discuții de ultimă oră între șeful armatei, Abdel Fattah al-Burhan, și comandantul paramilitar, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, în urmă cu două săptămâni.

Dar niciunul dintre cei mai puternici doi bărbați din Sudan nu s-a prezentat la întâlnirea convocată la birourile prezidențiale din centrul orașului Khartoum la ora 10 dimineața pe 15 aprilie, au declarat trei dintre mediatorii sudanezi, în detalii dezvăluite pentru prima dată aici. În schimb, luptele izbucneau în toată țara.

În jurul orei 8.30 au început împușcăturile în tabăra militară Soba din sudul Khartoumului, potrivit a trei martori oculari și unui consilier din cadrul forțelor paramilitare de sprijin rapid (Rapid Support Forces – RSF) ale lui Dagalo.

Reuters nu a putut stabili cine a tras primul foc de armă, dar violențele au escaladat rapid în cea de-a treia țară ca mărime din Africa, ilustrând cât de departe au mers cele două părți în săptămânile precedente pentru a se pregăti pentru un război total. Prin intermediul interviurilor cu aproape o duzină de surse din armată, RSF, oficiali și diplomați, Reuters a reconstituit câteva evenimente-cheie din perioada premergătoare violențelor, care au ucis până acum cel puțin 512 persoane, au determinat zeci de mii de persoane să fugă și au adâncit criza umanitară deja gravă a țării.

Forțele armate nu au răspuns la solicitările de comentarii pentru acest articol. Birourile lui Dagalo, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Hemedti, și Burhan nu au răspuns la solicitările de interviuri, scrie Reuters.

Forțele RSF

Cu o săptămână înainte de lupte, la 8 aprilie, Burhan și Hemedti s-au întâlnit pentru ultima dată la o fermă de la periferia Khartoumului, au declarat un diplomat informat despre întâlnire și doi dintre mediatori.

La întâlnire, Burhan a cerut retragerea forțelor RSF din al-Fasher, un oraș din Darfur, fieful lui Hemedti, în vestul Sudanului, și oprirea fluxurilor de trupe RSF în Khartoum, care aveau loc de câteva săptămâni. La rândul său, Hemedti a cerut ca forțele din Egipt, aliatul apropiat al lui Burhan, să fie retrase de la o bază aeriană numită Merowe, temându-se că acestea ar putea fi folosite împotriva sa, au declarat cei doi mediatori și diplomatul.

Bărbații au vorbit, de asemenea, în particular și au părut să fie de acord cu deescaladarea situației, au spus cei doi mediatori. Dar, în ciuda planurilor de a discuta din nou a doua zi, nu au mai avut loc alte întâlniri.

În săptămâna următoare, în spatele scenei, fiecare se pregătea în mod constant pentru ce era mai rău.

Forțele aeriene ale lui Burhan studiau locul în care se adunase RSF, folosind coordonatele furnizate de armată, au declarat pentru Reuters două surse militare, descriind planuri care nu au fost raportate anterior. Între timp, RSF localizase tot mai mulți oameni înarmați la Soba și în alte tabere din Khartoum, au declarat aceleași surse militare.

Forțele aeriene, care au bombardat pozițiile din capitală de la izbucnirea luptelor, au studiat locația taberelor RSF timp de mai bine de o săptămână înainte de începerea luptelor, au declarat cele două surse militare. De asemenea, armata a înființat un mic comitet format din generali de rang înalt pentru a se pregăti pentru un posibil conflict cu RSF, au declarat aceleași surse.

Sâmbătă, 15 aprilie, primele rafale de război au rănit trupele RSF staționate la Soba, a declarat Moussa Khadam Mohamed, un consilier al Hemedti, într-un interviu telefonic pentru Reuters.

Armistițiu temporar

Privind dincolo de zidurile taberei, au văzut că armata poziționase tunuri în apropiere, a spus el.

„Am observat o adunare de forțe la bază”, precum și în jurul casei lui Hemedti din Khartoum, a spus el.

Atât armata, cât și RSF s-au grăbit să o acuze public pe cealaltă că a declanșat violențele și că a încercat o preluare a puterii.

Reuters nu a putut verifica în mod independent evenimentele descrise de Mohamed.

Un armistițiu temporar în această săptămână a fost convenit sub presiunea Statelor Unite și a Arabiei Saudite, care, împreună cu Națiunile Unite și Uniunea Africană, sunt îngrijorate că Sudanul s-ar putea fragmenta, destabilizând o regiune instabilă.

Pauza a permis ca mii de locuitori din Khartoum și vizitatori străini să fugă din capitală. Deși armistițiul a fost prelungit joi târziu, loviturile aeriene și tirurile antiaeriene au zguduit din nou orașul.