Actual International

Anunțul momentului. Rusia declară că își reia participarea la acordul privind cerealele din Ucraina, iar Zelenski salută decizia

Anunțul momentului. Rusia declară că își reia participarea la acordul privind cerealele din Ucraina, iar Zelenski salută decizia

Rusia a confirmat miercuri că își reia participarea la acordul privind cerealele din Ucraina, afirmând că a primit garanții „suficiente” din partea Kievului cu privire la demilitarizarea unui coridor maritim.

Rusia consideră că garanțiile primite sunt în acest moment suficiente și reia punerea în aplicare a acordului”, a precizat Ministerul Apărării într-o declarație.

Moscova s-a retras sâmbătă din acordul mediat de ONU după ce Flota sa din Marea Neagră, cu baza în portul Sevastopol din Crimeea, a fost ținta unor atacuri de drone în ceea ce Rusia a numit un „atac terorist”.

Ministerul Apărării a precizat că a reușit să obțină garanții scrise din partea Kievului „datorită participării” ONU și „asistenței” din partea Turciei

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că traficul navelor care transportă produse cerealiere ucrainene a fost reluat miercuri, după o convorbire telefonică între ministrul turc și ministrul rus al apărării.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a sunat pe omologul turc, Hulusi Akar, pentru a-l informa că „transporturile de cereale vor continua de la ora 1200 astăzi, așa cum era prevăzut”, a declarat Erdogan în Parlament.

Putin a cerut garanții

Ministerul a precizat că Kievul a garantat „neutilizarea coridorului umanitar și a porturilor ucrainene definite în interesul exportului de produse agricole pentru desfășurarea de operațiuni militare împotriva Federației Ruse”.

Anunțul a fost făcut după ce președintele rus Vladimir Putin i-a spus liderului turc Recep Tayyip Erdogan că vrea „garanții reale” din partea Kievului înainte de a se alătura din nou acordului.

Înainte de rezolvarea situației, Ucraina a condamnat decizia Rusiei de a părăsi acordul mediat de ONU, țările occidentale îndemnând Moscova să analizeze cu atenție situația și să se răzgândească.
Disputa a fost rezolvată, traficul de cereale din Ucraine reîncepând.

Președintele Zelenski salută decizia Rusiei

Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat miercuri seară importanţa reluării exporturilor de cereale ale Ucrainei pe Marea Neagră pentru întreaga lume, după ce Moscova a fost de acord să revină la acordul internaţional încheiat cu Kievul, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Astăzi avem un rezultat diplomatic important pentru ţara noastră şi pentru întreaga lume: continuă implementarea iniţiativei pentru a export cereale”, s-a bucurat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic postat pe reţelele de socializare.

Preşedintele ucrainean a salutat eficienţa şi modul echitabil în care ONU şi Turcia, mediatori ai acordului, au acţionat pentru a găsi o soluţie cu Moscova.