Categories: Social

Un nou studiu dă peste cap convingerile privind “relația” dintre rinichi și sânge

Noi informații privind legătura dintre sânge și rinichi

Știați că, potrivit studiilor:

  • în 24 de ore fiecare picătură de sânge din corp trece prin rinichi de mai multe ori?
  • la fiecare trecere, apa saturată cu reziduuri este înlăturată pentru a forma urina, iar apa proaspătă se întoarce în circulație?

Ne-am putea imagina această sarcină vitală ca pe un fel de sistem de filtrare forțată, condusă de presiunea cauzată de bătăile inimii, citează descopera.ro

Dar, potrivit unui nou studiu realizat în colaborare cu inginerul mecanic de la Johns Hopkins, Sean Sun, această descriere nu este chiar atât de exactă.

Astfel, inginerul Sean Sun  a spus:

  • „Toată lumea crede că rinichii sunt cei care filtrează sângele, dar din punct de vedere conceptual, această ipoteză este eronată”.
  • „Ceea ce am arătat noi este că celulele renale sunt ca niște pompe și nu filtre, generând forțe”. Nu lipsa de cercetare este motivul pentru care am ratat această activitate mecanică ciudată. Încă din secolul XVII, anatomiștii au cunoscut structura rinichilor și rolul acestora în producerea urinei.

Ce rol îndeplinesc rinichii în organism

Funcțiile rinichilor au fost studiate atât  în interiorul, cât și în afara corpului în ceea ce privește capacitatea acestora de a amesteca fizica pasivă a osmozei cu manevrele active ale diferitelor substanțe chimice pentru a echilibra  sărurile din organism, reziduurile și apa.

Se cunoaște faptul că fiecare rinichi este compus din kilometri de canale și tubuli aglomerați într-un spațiu de dimensiunea unui pumn, ceea ce poate da naștere unor conducte ciudate în interior. Celulele care căptușesc acei tubuli pot simți modificările presiunii hidrostatice și chiar pot răspunde, conform studiilor.

Cercetătorii au descoperit că mișcarea fluidelor din apropierea celulelor era în sincronizare cu creșterea presiunii hidraulice, care era mai mare spre un capăt al țesutului. În acest fel, tubulii acționau asemănător unei pompe.  Atenția deosebită asupra proteinelor pe care celulele le produceau a arătat că mici modificări ale presiunii fluidelor care pătrund în țesuturi au schimbat aranjamentele canalelor ionice și structura de susținere, modificându-i funcția și forma.

Cum acționează rinichii

Rinichii acționează ca o pompă, ceea ce înseamnă că fluidele care trec din sânge în rinichi se mișcă parțial sub influența direcției mecanice a celulelor în sine. Cercetătorii au folosit celule prelevate de la indivizii care sufereau de ADPKD pentru a studia acest comportament în rinichii mai puțin funcționali.

Astfel, datorită modului în care celulele care căptușesc tubulii renali își schimbă forma, apar în mod obișnuit chisturile, deformând țesutul și crescând riscul de pietre la rinichi și infecții ale tractului urinar.  Însă, cercetătorii au observat celulele pompând invers, cu gradientul de presiune răsturnat de la un capăt la altul.

În momentul în care acestor celule s-a aplicat  tratamentul pentru ADPKD, gradientul de presiune a transmis “mesajul” că medicamentul este funcțional și că reduce presiunea asupra țesuturilor. Prin urmare, rata de formare a chisturilor încetinește.

Întregul articol îl puteți citi pe site-ul descopera.ro

Beatrise Braha

Recent Posts

Cod galben de vânt! Avertizarea este valabilă două zile

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben pentru județul Caraș-Severin și…

2 ore ago

Voucherele de energie expiră luna aceasta! Până când pot fi folosiți banii

Cetățenii care au primit vouchere de energie de la stat se află acum în situația…

4 ore ago

Vești bune pentru șoferi! Prețurile RCA s-ar putea plafona

Șoferii din România au început să-și repare mașinile în baza poliței CASCO. Acest lucru se…

6 ore ago

Calendar creștin-ortodox, 15 mai: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul este una dintre figurile marcante ale Bisericii Ortodoxe Române, fiind venerat…

8 ore ago

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor…

16 ore ago

Pașapoartele se vor elibera mai ușor! Există anumite costuri

O nouă Hotărâre de Guvern aduce o modificare semnificativă în procedura de eliberare a pașapoartelor…

17 ore ago

This website uses cookies.