Actual

Zeci de delfini morți, la Sulina, într-o singură zi. Cercetătorii marini: Mor în chinuri, din cauza războiului

Zeci de delfini morți, la Sulina, într-o singură zi. Cercetătorii marini: Mor în chinuri, din cauza războiului
Foto: DC News

Războiul din Ucraina ne omoară delfinii. Peste o sută de exemplare au pierit din cauza zgomotelor produse de explozii. 26 de delfini morți au fost găsiți pe brațul Sulina, într-o singură zi.

Situație deosebit de îngrijorătoare în Marea Neagră, unde doar în ultimele două luni au murit peste o sută de delfini. Se pare că de vină ar fi navele de război și exploziile submarine.

Zeci de delfini morți, la Sulina, într-o singură zi. Cercetătorii marini: Mor în chinuri, din cauza războiului

Primii care au intrat în alertă au fost biologii marini din Turcia. Aceștia au observat că, într-un interval de timp scurt, zeci de delfini au eșuat pe țărmul oriental la Mării Negre.

„Am găsit peste 80 de delfini, a fost o moarte neașteptată, nu este normal pentru Marea Neagră. De aceea, credem că este din cauza războiului. Trebuie să monitorizăm aceste cazuri, aceste morți neobișnuite, care ar putea fi una dintre consecințele ecologice ale războiul din Marea Neagră. Nu poți ignora și nici subestima acest lucru.”, a declarat Bayram Ozturk, președinte Turkish Marine Research Foundation, potrivit Pro tv.

Și pe litorarul românesc au eșuat mamiferele. Biologii de la ONG Mare Nostrum sunt îngrijorați și spun că în ultimii 12 ani nu au avut un număr atât de mare cât este acesta de acum. Într-o singură zi, 26 de cadavre de delfin au fost aduse la malurile brațului Sulina, județul Tulcea.

Ce cred experții

Cercetătorii pun aceste pierderi uriași pe seama poluării fonice ridicate generate de zecile de nave de război, dar și de activitățile militare în curs. Aceste manifestări generate de războiul din Ucraina ar fi putut împinge delfinii spre sud, către țărmurile românești, bulgare și turcești.
Specialiștii spun că din cauza sunetelor emise de alte surse, delfinii ba nu își mai găsesc drumul pe care îl urmează, ba nu își găsesc hrana, iar atunci fie ajung la țărm, fie se încurcă în plasele pescarilor și sfârșesc morți sau răniți, derutați pe plajă.
În cel mai negru scenariu, mor din cauza hemoragiilor interne

Răzvan Popescu Mirceni – biolog marin: „Produc practic o undă de şoc transmisă pe distanţe mult mai lungi decât în aer şi care lovesc, efectiv, animalele marine producând în cazul delfinilor o serie de hemoragii interne, microleziuni, în special în acel organ destinat recepţiei sunetelor”, a declarat specialistul pentru digi24.

Care era situația înaintea războiului

La începutul acestui an, după pandemie, numărul cetaceelor din Marea Neagră era în creștere. Mai mult, în 2021, numărul delfinilor care eșuau la mal a fost la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. S-au înregistrat doar 50 de decese pe litoralul românesc al Mării Negre, în condițiile în care în 2012 au fost găsiți aproape 200.
În Marea Neagră sunt 250.000 de delfini.