Actual International

Un ofițer de informații german, arestat sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia. El este acuzat de trădare

Un ofițer de informații german, arestat sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia. El este acuzat de trădare
Infoactual

În a doua jumătate a lunii decembrie, un angajat al Serviciului Federal de Informații al Germaniei (BND) a fost arestat, fiind suspectat de spionaj în favoarea Rusiei. Informația este dezvăluită de media, pe larg, abia acum.

Un ofițer de informații german a fost arestat sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia

Parchetul german a arestat un angajat al Serviciului Federal de Informații german (BND) la 16 decembrie 2022. Carsten L. a fost reținut în orașul Berlin de către Biroul Federal de Poliție Criminală (BKA) din Germania, fiind suspectat că a transmis informații clasificate serviciilor secrete rusești, a anunțat serviciul de presă al Parchetului General.

Potrivit comunicatului de presă, ofițerul BND, Carsten L. este reținut sub suspiciunea de transmitere de date către serviciul de informații rusesc și este acuzat de trădare, după cum a relatat Handelsblatt.

Au fost efectuate percheziții în apartamentul și la locul de muncă al suspectului, precum și la domiciliul unei alte persoane. De asemenea, au fost percheziționate birouri la fostul sediu al BND din municipalitatea bavareză Pullach, în apropiere de Munchen.

Joi, 22 decembrie 2022, instanța a decis ca Carsten L. să fie arestat preventiv până la următoarea ședință de judecată, au dezvăluit aceștia. Procurorii federali nu au precizat dacă acesta a transmis presupusele secrete de stat înainte sau după invazia Rusiei în Ucraina.

Președintele BND, Bruno Kahl, a declarat pentru ziar că această „cârtiță” a fost descoperită de oficiali BND, care au inițiat o anchetă internă. El a declarat că ‘reținerea și prudența’ sunt importante în această chestiune, deoarece BND are de-a face cu Rusia, a cărei ‘”lipsă de scrupule și disponibilitate pentru violență sunt de așteptat.”

„În cazul Rusiei, avem de-a face cu un actor din tabăra opusă, cu a cărui lipsă de scrupule și dorință de a folosi violența trebuie să ținem cont”, a declarat președintele BND, Kahl. „Fiecare detaliu al acestei operațiuni care devine public înseamnă un avantaj pentru acest adversar în intenția sa de a face rău Germaniei”.

Potrivit site-ului Spiegel, cancelarul german Olaf Scholz a fost informat despre evoluția acestui caz, cu câteva săptămâni în urmă.

După începerea invaziei în Ucraina, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției Germaniei și BND se așteptau la o creștere a activităților de spionaj ale serviciilor secrete rusești. Prin urmare, RFG a trimis câteva zeci de angajați la ambasada rusă, pe care îi suspectau că lucrează pentru serviciile speciale, potrivit publicației menționate anterior.

Mai multe țări europene au reținut presupuși spioni în ultimele luni. Doi frați au fost arestați în Suedia, iar un profesor a fost reținut în Norvegia, acuzat de spionaj. La începutul acestei săptămâni, un cetățean grec a fost arestat în Austria sub acuzații similare.