Diverse

Ofițerii Gărzii Naționale de Mediu au oprit tone de deșeuri din Germania, Italia și Austria să intre în România

Ofițerii Gărzii Naționale de Mediu au oprit tone de deșeuri din Germania, Italia și Austria să intre în România

Nu mai puțin de 25 de tone de deșeuri, respectiv anvelope, mobilier, panouri solare, electrocasnice, îmbrăcăminte şi încălţăminte, toate uzate, au fost oprite la punctele de frontieră din vestul României de lucrători ai Comisariatului Judeţean Bihor şi Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. Deșeurile provin din Italia, Germania și Austria. Oamenii legii au luat această decizi pentru că șoferii nu au putut să prezinte documentele necesare importului.

Deșeurile erau încărcate în două automarfare

”În data de 17.12.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş II, împreună cu lucrători ai Comisariatului Judeţean Bihor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, au efectuat controlul, la intrarea în ţară, pentru două mijloace de transport, încărcate cu 11.000 de kilograme deşeuri.

Cele două automarfare, conduse de către cetăţeni români, erau încărcate cu deşeuri constând în anvelope, piese de mobilier, panouri solare, electrocasnice, în cantitate totală de 11.000 kg, şi proveneau de la societăţi comerciale din Germania şi Italia pentru firme din România”, se arată într-un comunicat de presă, de duminică, al Poliţiei de Frontieră.

Un alt transport de deşeuri a fost depistat la Nădlac II, în judeţul Arad

Nici polițiștii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, nu au stat degeaba. Aceștia, împreună cu „lucrători ai Comisariatului Judeţean Arad din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, au efectuat controlul, la intrarea în ţară, în data de 17.12.2022, pentru un camion, condus de un cetăţean român şi încărcat cu 15.000 de kilograme deşeuri, constând în îmbrăcăminte şi materiale textile de la o societate comercială din Austria pentru o firmă din România”.

Au existat suspiciuni că cei trei șoferi care duceau mărfurile nu dețin documente complete privind importul de deșeuri. Din acest motiv, nu li s-a permis accesul pe teritoriul țării noastre.

Și la Vama din Sighetu Marmației au fost probleme

Trei automarfare care transportau saltele, mobilier și haine second hand au fost întoarse și de la Vama din Sighetu Marmației, Petea, susține Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei. Potrivit poliției, e vorba de 8900 kg de produse second hand, respectiv mobilier, electronice și haine uzate, depozitate într-un automarfar condus de un șofer de 54 de ani. Marfa a fost trimisă de o asociație din Austria și urma să ajungă la o altă asociaţie din judeţul Satu Mare.

Aproape 23 tone au fost oprite pentru că nu au corespuns corespunde operațiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie

„Poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat lucrătorilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Satu Mare, care au stabilit că bunurile transportate nu pot intra pe teritoriul României, întrucât marfa nu corespunde operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie”, precizează sursa citată.

În același punct de trecere a frontierei au fost opriți și doi cetățeni, un român și un olandez, care conducau două automarfare cu 2.240 kg de saltele second-hand şi 300 kg îmbrăcăminte uzată). Acestea urmau să ajungă la firme din judeţele Botoşani şi Satu Mare. Marfa nu a intrat în România, pentru că nu a corespuns operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie.