Actual International

Un politician libanez milionar este judecat în Spania pentru că „a cumpărat organe pentru transplant de la imigranți”

Un politician libanez milionar este judecat în Spania pentru că „a cumpărat organe pentru transplant de la imigranți”
futurity.org

Cazul pe care îl redăm în cele ce umrează este despre un politician libanez și milionar pe deasupra. Acesta este judecat în Spania pentru că ar fi încercat să cumpere organe de la imigranți ilegali vulnerabili.

Un politician libanez milionar este judecat în Spania pentru că „a cumpărat organe pentru transplant de la imigranți”

Se numește Hatem Akouche, are 69 de ani, și este judecat în prezent la Valencia, alături de alți patru inculpați, pentru că a încercat să recolteze un ficat în vederea unui transplant.

Fostul primar din El Kharayeb, care suferă de o boală hepatică incurabilă, „a încercat să cumpere un ficat de la imigranți ilegali săraci pentru transplant,” relatează Daily Mail.

Anchetatorii de caz cred că Akouche ar fi vizat persoane vulnerabile, inclusiv imigranți ilegali, pentru a le lua o parte din ficat în schimbul banilor și al muncii.

Se presupune că politicianul milionar a făcut acest lucru cu ajutorul a doi dintre nepoții săi, care administrau o companie de marmură în Novelda, provincia Alicante, regiunea Valencia.

Însă planul lor a eșuat după ce un voluntar de la un ONG care lucrează cu imigranții fără acte a descoperit că o femeie algeriană fusese abordată de aceștia.

Femeia, în vârstă de 28 de ani, a luat parte la testele necesare înainte de donarea de organe pe viu, dar a fost respinsă din cauza faptului că era însărcinată, relatează media.

Ca urmare a demarării anchetei în cazul menționat anterior, ofițerii din Valencia au descoperit cel puțin alte șapte persoane care au fost racolate și au participat la testele preoperatorii, fiecare dintre ele fiind însoțită de aceeași rudă a lui Akouche în timpul vizitelor la spital.

Instanța a auzit deja de la procurorii de caz că fiecare persoană era „deosebit de vulnerabilă, atât din cauza originii, cât și din cauza dificultăților economice.”

Semnalul de alarmă a pornit de la un român

Alarma a fost trasă atunci când un român fără adăpost urma să doneze o parte din ficatul său la un spital din Barcelona, ceea ce a determinat personalul să devină suspicios.

Nu este pentru prima dată

Istoric vorbind, nu este pentru prima dată când Akouche are probleme cu legea și tot în privința donării de organe. În urma unui proces anterior, desfășurat la Valencia în 2019, s-a ajuns la un acord între procuratură și acuzat. Akouche și rudele sale nu au contestat acuzațiile procurorului. El a acceptat un an de închisoare, în timp ce rudele sale au acceptat doi ani.

Doar că acum, grupul este din nou judecat, după ce Curtea Supremă a anulat rezultatul și a ordonat un nou proces. Procurorul general, care reprezintă Ministerul spaniol al Sănătății, conduce acum urmărirea penală pentru a implica Organizația Națională de Transplant, o agenție independentă, ca parte vătămată.

De această dată, procurorii au înaintat acuzații pentru membrii familiei Akouche, fiul fostului primar spaniol, doi nepoți și un cetățean libanez. Toți  sunt în prezent acuzați de promovarea, favorizarea sau facilitarea transplantului ilegal de organe umane ale altor persoane. Iar procuratura solicită trei ani de închisoare pentru Akouche și șapte ani pentru ceilalți patru inculpați.