Actual International

Un proiect ONU vizează înființarea unui tribunal de tip Nürnberg care va face responsabilă conducerea rusă pentru crime de război

Un proiect ONU vizează înființarea unui tribunal de tip Nürnberg care va face responsabilă conducerea rusă pentru crime de război
nationalww2museum.org

Reprezentanții ONU au dat aviz favorabil unui proiect de rezoluție privind crimele de război ale Rusiei, care îi trage la răspundere pe liderii ruși, în cadrul unui tribunal de tip Nürnberg.

Un proiect ONU vizează înființarea unui tribunal de tip Nürnberg care va face responsabilă conducerea rusă pentru crime de război

Printre membrii Organizației Națiunilor Unite (ONU) circulă un proiect de rezoluție care urmărește să tragă la răspundere conducerea rusă pentru crime de război.

Potrivit unui purtător de cuvânt al ONU, duminică, 4 decembrie, proiectul solicită înființarea unui tribunal de tip Nürnberg pentru a trage la răspundere conducerea rusă pentru crimele comise în timpul invaziei Ucrainei.

Date informative. Procesele de la Nurnberg au reprezentat un prototip pentru punerea în practică a dreptului penal internaţional, fiind o sursă de inspiraţie pentru jurisdicţiile create după încheierea unor conflicte, ca de exemplu Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie sau Curtea Penală Internaţională (CPI), ambele cu sediul la Haga.

Beth Van Schaack, ambasadorul SUA pentru justiție penală globală, a declarat săptămâna aceasta:

„Este un lucru la care președintele Zelenski ține foarte mult. Este un lucru pe care îl dorește Ucraina și cred că acest lucru va avea o mare greutate. Întrebarea este dacă vor avea voturile necesare în cadrul adunării generale”.

Ea a adăugat că opoziția față de proiect slăbește ca urmare a lobby-ului intensiv al președintelui ucrainean Volodymr Zelensky, spunând: „Până în prezent, toate rezoluțiile [Adunării Generale] privind Ucraina au prevalat. Cifrele au fost destul de puternice”.

Van Schaack a vorbit, totodată, la un eveniment al organizației Lawyers for Justice din Londra, unde a spus că tribunalul special ar fi meritat, dar că Statele Unite nu și-au format încă o opinie.

Oficialul SUA a mai spus și că organizarea de procese in abstentia este cu siguranță o opțiune, având în vedere că nu este posibilă extrădarea celor implicați.

Comentariile sugerează că figurile cheie din cadrul administrației Biden și-au schimbat poziția și ar fi acum dispuse să împărtășească informații pentru a ajuta la aducerea celor în cauză în fața justiției.

„Analizăm toate aspectele și, cu siguranță, susținem luarea unor măsuri provizorii, în special în ceea ce privește păstrarea probelor.”

Schaack a adăugat că sunt luate în considerare două opțiuni, prima fiind un tratat bilateral între Ucraina și ONU care ar prevedea înființarea unui tribunal. Cea de-a doua ar fi înființarea unui tribunal național de către Ucraina, cu ajutorul UE sau al Consiliului Europei. Aceasta ar putea fi, de asemenea, aprobată printr-un vot în cadrul Adunării Generale a ONU.

„Ar fi vorba de un număr limitat de inculpați, probabil conducerea politică de vârf și poate și unii actori militari de vârf”.

Anterior, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut pentru prima dată ideea tribunalului, iar sprijinul puternic al Franței, al țărilor baltice și al Olandei este evident. Cu toate acestea, Statele Unite și Regatul Unit al Marii Britanii nu s-au angajat încă în favoarea niciuneia dintre opțiunile enunțate de ONU și Comisia Europeană.

La polul opus, există opinii împărțite, unii oficiali afirmând că orice încercare de a acuza conducerea Rusiei de crime de război va distruge orice speranță de a încheia un acord de pace.