Lifestyle

Un secret bine păstrat despre cea mai complexă iarbă. Leacul străvechi uitat de români

Un secret bine păstrat despre cea mai complexă iarbă de leac.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit un secret bine păstrat despre cea mai complexă iarbă. Leacul străvechi uitat de români. Este vorba despre planta cu flori multe și galbene, una dintre cele mai bune plante, cu multiple beneficii pentru sănătatea fizică și mentală.

Uite ce spune medicul nutriționist Mihaela Bilic despre sunătoare:

Sunătoarea, iarba de leac. Nu cred să existe vreo casă la țară în care să nu fie atârnat la grindă un buchet de sunătoare uscată. Sau dacă nu la grindă, undeva în cămară. Pentru că așa am crescut noi, românii, cu sunătoare ca iarbă de leac.

Ce nu știm este că alte popoare o numesc iarba zânelor, chase-devil (alungă demonii) sau St John’s wort. Indiferent de nume, importantă sunt substanțele active, hipericina și hiperforina, alături de alți 15 compuși antioxidanți, vasodilatatori. De peste 2500 ani efectele ei terapeutice sunt multiple, uluitoare și incontestabile, de la tratarea depresiei până la vindecarea rănilor, arsurilor și infecțiilor. Poate nu va vine sa credeți, dar nu există o iarbă de leac mai complexă ca sunătoarea. Vă enumăr efectele:

-antiseptic, astringent, cicatrizant

-analgezic, antiinflamator

-sedativ, antispasmodic

-anxiolitic, antidepresiv

-antioxidant, antiviral

Cunoscută ca fiind cel mai puternic antidepresiv natural, sunătoarea crește cantitatea de serotonină din creier și scade nivelul de cortizol (hormon de stres). Te scapă nu doar de stările de teamă și neliniște, dar ameliorează digestia, tulburările din sindromul premenstrual, afecțiunile biliare și tulburările circulatorii.

Sunătoarea este un fel de multi-medicament eficient pe care Natura ni-l oferă cu generozitate. Doar că uneori uităm de remediile simple, seduși fiind de tot felul de produse exotice care ne promit Luna de pe cer. Ea, sunătoarea, chiar funcționează”, conchide medicul nutriționist pe pagina sa de Facebook.