Diverse

Un titlu de stat emis în 1929, motivul pentru care un cetățean francez amenință cu proces România. Cât valorează documentul

titlu de stat

În anul 2018, fără să fie descurajat de vârsta pe care o are, un cetățean francez a decis să plătească 300.000 de euro pentru o bucată de hârtie îngălbenită. Potrivit presei franceze, documentul respectiv este un titlu de stat, emis de statul român în anul 1929. După aproape 100 de ani, cetățeanul pretinde 115 milioane de euro de la statul român și nu este dispus să renunțe prea ușor la pretențiile sale.

Un titlu de stat emis în 1929, motivul pentru care un cetățean francez amenință cu proces România. Cât valorează documentul

Toată întâmplarea a avut loc în anul 2018, atunci când Henri B., un octogenar care locuiește în Aulnay-sous-Bois (Seine-Saint-Denis), a decis să cumpere documentul în schimbul sumei de 300.000 de euro, potrivit informațiilor Le Parisien, și preluate de economica.net.

Se pare că acesta a simțit că poate scoate profit din urma acestei afaceri, după ce a descoperit că documentul cumpărat este un titlu la purtător, emis în 1929 de către statul român. După ce a avut loc expertiza specialiștilor, a rezultat că Henri B. poate pretinde teoretic 115,88 de milioane de euro României, mai scriu jurnaliștii francezi, fără a da detalii despre expertiză.

În momentul emiterii, documentul valora „500 de franci de aur”, și a fost pus în circulație de statul român pentru a finanța o parte din datoriile țării, însă Henri B. a observat un lucru interesant, și anume o dobândă de care ar putea profita.

Potrivit avocatului acestuia, Gregory Levy, valoarea actuală a documentului ar fi fost validată de către o societate financiară românească, fără a da însă un nume. În ceea ce privește faptul că unele titluri au dată de valabilitate, Henri B. susține că nu este cazul documentului din posesia sa.

Cetățeanul amenință cu proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în cazul în care nu va primi câștig de cauză din partea statului român

Se pare însă că în momentul în care a încercat să își valorifice documentul deținut, Henri B. s-a lovit de mai multe piedici. Banca Națională a României i-ar fi răspuns că nu poate să efectueze plata, întrucât nu este autoritatea emitentă, ci „Statul Român prin Ministerul Finanțelor”, iar organizarea țării s-a schimbat profund din 1929. Însă, acesta nu are de gând să renunțe, iar la începutul acestui an a contactat Ambasada României la Paris:

 „Ambasada României nu ne spune nici măcar că refuză să plătească. Doar tace”, spune cu regret octogenarul.

„În lipsa unui răspuns, ne vom adresa Ministerului francez al Economiei și Finanțelor. Și apoi la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă situația o cere”, spune avocatul octogenarului.

Rămâne de văzut dacă cetățeanul se va îmbogăți de pe urma „afacerii” sale.