Social

Un weekend cu mitinguri, petreceri și lipsă amenzi. Ce se amenzi vom plăti de mâine

Un weekend cu mitinguri, petreceri și lipsă amenzi. Suntem la finalul unui weekend în care au apărut numeroase informații cu încălcări ale măsurilor de prevenție menite să limiteze răspândirea coronavirusului, o dată cu relaxarea unor restricții impuse în starea de urgență.

În Capitală au fost mitinguri neautorizate și chiar o petrecere în parcul Herăstrău, cu participare numeroasă, fără respectarea distanțării sociale.

De luni însă intră în vigoare legea cu toate măsurile, obligațiile și interdicțiile valabile în timpul stării de alertă, care stabilește contravențiile și sancțiunile ce pot fi aplicate.

Amenzile care pot fi date în stare de alertă sunt de la 500 la 15.000 de lei. Dacă ele sunt plătite în termen de 15 zile de la aplicare, cel amendat va plăti doar jumătate din sumă.

De exemplu, nepurtarea măștii care să acopere gura și nasul în spațiile publice închise sau în transportul în comun se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei, participarea la mitinguri, concerte în aer liber, procesiuni, manifestări culturale sau slujbe religioase în spații închise se sancționează, de asemenea, cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Cei care organizează astfel de evenimente interzise în stare de alertă vor fi amendați însă cu sume de la 3.000 până la 15.000 de lei. Nerespectarea izolării la domiciliu sau a carantinei atrage o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, iar încălcarea restricțiilor de circulație, amendă între 500 și 2.500 de lei.