Social

Unele pensii vor fi recalculate de două ori! Daniel Baciu a oferit toate detaliile

Daniel Baciu
sursa foto: arhiva companiei

Daniel Baciu, Șeful Casei de Pensii, a explicat ultimele modificări aduse noului formular al deciziilor de pensionare. Acesta a subliniat, de asemenea, că românii care vor avea pensia calculată de două ori sunt în atenția autorităților.

Potrivit lui Baciu, o decizie în acest sens a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Pasul următor constă în implementarea unui grafic strict pentru a integra schimbările în sistemul de pensii.

„Prin ordin de președinte am stabilit noul formular al deciziei de pensionare, care respectă întocmai prevederile legii 360/2023. Urmează, probabil, zilele acestea să fie deja publicat în Monitorul Oficial. Am trimis la Monitorul Oficial acest nou format al deciziilor de pensionare. Suntem în linie dreaptă, avem un grafic foarte strâns, de care ne ținem, știm exact ce avem de făcut, nu avem absolut nicio întârziere, astfel încât în septembrie beneficiarii noștri pensionari să își primească deja pensiile recalculate”, sunt informațiile pe care le-a transmis Daniel Baciu.

Daniel Baciu a subliniat importanța tipăririi și expedierii deciziilor către persoanele în vârstă. Acest proces trebuie finalizat până în luna septembrie, conform precizărilor sale.

„Nu pot să spun exact un termen fix când începem, undeva în vară. Este în funcție de cât de repede ne mobilizăm cu softul care recalculează aceste pensii. Vom trece imediat la tipărirea acestor decizii.

Până în luna septembrie, ele trebuie emise, tipărite și expediate către pensionari. Este vorba despre acele adeverințe pe care ei trebuie să le prezinte, pentru că o parte din ei deja le au la dosarul de pensie”, a mai spus el.

Procesul oficial de recalculare a pensiilor a fost demarat la sfârșitul lunii martie. În prezent, acest proces este finalizat în proporție de 99,9%.

„Noi deja avem procesul de evaluare finalizat 99,9 la sută. 150.000 de dosare mai avem din 1,4 milioane. Procesul de evaluare se va finaliza. Colegii fac softul, emitem taloanele. Avem un calendar foarte clar. Nu avem întârzieri. De la 1 septembrie vor primi pensiile calculate”, a transmis acesta.

Pensiile care vor fi recalculate de două

La 1 ianuarie a acestui an, veniturile pensionarilor s-au majorat cu 13,8% în comparație cu inflația. Cu toate acestea, aceasta nu este singura creștere pe care o vor experimenta în acest an. Potrivit oficialilor guvernamentali, veniturile lor vor fi majorate din nou la 1 septembrie 2024, ca urmare a recalculării. Acest proces va aduce beneficii suplimentare pentru aproape trei milioane de pensionari români.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a mai transmis Daniel Baciu.

„Este vorba despre sporurile pentru care s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale. Pentru acele sporuri avem termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula.

Noi îi spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri. Pentru acele sporuri se va beneficia de o altă creștere opțională, în raport cu valoarea lor, dar și cu nivelul de contribuție plătit”, a mai transmis Daniel Baciu, conform antena3.ro