Social

Recalcularea pensiilor este aproape gata! Cât mai au de așteptat seniorii?

recalcularea pensiilor vestea momentului pensionarii
sursa foto arhiva companiei

Daniel Baciu, liderul Casei Naționale de Pensii, a dezvăluit recent detalii esențiale despre recalcularea pensiilor. Conform acestuia, noul cadru legislativ prevede creșteri semnificative ale veniturilor. Atingând procente notabile de 70%, 80%, iar în unele situații chiar 90%.

Factorul cheie în fluctuația veniturilor seniorilor îl reprezintă punctele de stabilitate prevăzute în lege. De asemenea, este important de menționat că majorările vor fi înregistrate la nivelul sutelor de lei.

Aproape 95% dintre dosarele de pensii au fost deja supuse reevaluării. În conformitate cu evoluția procesului legislativ, odată cu publicarea normelor metodologice în Monitorul Oficial, reprezentanții Casei de Pensii vor semna un contract cu o firmă specializată. Firma va fi responsabilă de implementarea noilor prevederi în concordanță cu formula actualizată de calcul. Această formulă este stipulată în noul cadru legal al pensiilor.

Recalcularea pensiilor e aproape gata

„Colegii sunt spre final, au un procent destul de mare de dosare deja finalizate. Speram ca în cel mai scurt timp posibil să finalizăm acest proces de evaluare pentru a merge mai departe. Aici vorbim despre normele metodologice de aplicare a Legii 360/2023.

În momentul când avem deja normele publicat în Monitorul Oficial suntem în măsura să semnam contractul subsecvent cu firma care realizează softul privind calculul pensiilor pe noua formula de calcul prevazuta in noua lege a pensiilor (…). În paralel colegii lucrează să finalizeze acest proces de evaluare. După aceea, colegii de la firma care asigura mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii vor realiza acest soft, astfel încât, așa cum ne propunem cu toții, în luna septembrie toți pensionarii, aproximativ 5 milioane de pensionari să primească deja pensiile recalculate după noua formula de calcul prevazuta în legea 360/2023”, a mai transmis Daniel Baciu.

Totodată, Daniel Baciu a adus câteva clarificări referitoare la majorările de pensii. Potrivit acestuia, creșterile semnificative vor fi aplicate în special pentru un grup select de pensionari. Concret, este vorba despre cei care au acumulat minimum 25 de ani de contribuții și beneficiază de pensii situate în zona indemnizației sociale.

Astfel, cei care au dedicat cel puțin 25 de ani muncii pe un salariu minim și au contribuit la sistemul de asigurări sociale de sănătate (CASS) vor avea creșteri ale veniturilor cuprinse între 20% și 90%.

„Vor crește în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioara celor 25 de ani care reprezinta stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor (…)”.