International

Ungaria consideră „nebunesc” planul NATO de ajutorare a Ucrainei pe termen lung

NATO, sursa foto protv
sursa foto: arhiva companiei

Ungaria nu va fi parte a planului NATO de susținere a Ucrainei pe termen lung. Acest lucru a fost anunțat pe 8 mai de ministrul de externe al Ungariei. Acesta a calificat planul drept „o misiune absurdă”.

În aprilie, țările membre NATO au fost de acord să înceapă să pregătească un program de sprijin militar de durată pentru Ucraina, destinat să facă față invaziei rusești. Planul include crearea unui fond de 100 de miliarde de euro.

Conform strategiei, NATO ar urma să preia o parte din coordonare de la coaliția condusă de Statele Unite, cunoscută sub numele de grupul Ramstein.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, și-a reiterat opoziția față de acest plan, menținând poziția guvernului ungar.

„Ungaria va rămâne în afara misiunii nebunești a NATO. În ciuda tuturor presiunilor”, a declarat el în cadrul unui eveniment live pe Facebook la Londra.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a răspuns pe X inițiativei NATO de luna trecută, afirmând că Ungaria nu va susține nicio propunere a alianței care ar putea să implice NATO în conflict sau să transforme coaliția dintr-una defensivă într-una ofensivă, potrivit Reuters.