Actual

Ungaria îl susține pe Klaus Iohannis la șefia NATO! Mark Rutte nu le este prea simpatic

iohannis
sursa foto: arhiva companiei

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a anunțat luni seară că Ungaria nu va sprijini candidatura olandezului Mark Rutte. Această declarație a fost făcută în contextul unor mențiuni critice referitoare la Ungaria.

În cursa pentru șefia NATO, Peter Szijjarto și-a exprimat, la Târgu Mureș, bucuria față de existența unui candidat din Europa de Est, referindu-se la președintele Klaus Iohannis.

„În ceea ce priveşte poziţia de secretar general al NATO, există un consens în momentul de faţă în privinţa NATO. Toate provocările vin dinspre Est. Toată lumea vrea să întărească flancul de est al NATO. Dar nimeni nu se gândeşte că dacă NATO trebuie întărită în partea de est şi dacă de acolo vin provocările, poate şi secretarul general ar trebui să fie din Est”, a declarat Peter Szijjarto.

Ungaria îl susține pe Klaus Iohannis la șefia NATO

Mark Rutte nu este preferat de Ungaria. Potrivit oficialilor ungari, acesta nu este considerat o persoană de încredere. Prin urmare, Rutte nu poate ocupa o funcție de conducere într-o alianță care se bazează pe protecție.

„ În ceea ce îl priveşte pe Mark Rutte, el a spus mai devreme că trebuie să îngenuncheze Ungaria. Eeste foarte dificil de imaginat că o persoană care are o astfel de opinie să o susţinem, să o votăm în vârful unei instituţii unde încrederea de sută la sută este esenţială. Aici vorbim de o alianţă de protecţie (…). Aici trebuie să avem un lider, un conducător în care să avem încredere sută la sută. Dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru”, a declarat Peter Szijjarto.

Peter Szijjarto a menționat că, în istoria NATO, nu a existat niciodată un secretar general din Europa de Est, exprimându-și astfel bucuria. Pe 12 martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va candida pentru funcția de secretar general al NATO.

„Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanţa României. Experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră. Și angajamentul meu ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO”, a declarat Klaus Iohannis.â

Marcel Ciolacu și-a exprimat încrederea în șansele președintelui României de a deveni secretar general al NATO. De asemenea, a subliniat că România merită să fie reprezentată la un asemenea nivel.

„România are şanse. România merită să fie reprezentată la un nivel şi european şi NATO. Domnul preşedinte are şanse”, a comunicat șeful guvernului, potrivit Digi24.