Lifestyle

Uniunea Europeană propune interzicerea vânzării produselor din tutun încălzit cu aromă

Uniunea Europeană propune interzicerea vânzării produselor din tutun încălzit cu aromă
Foto: tigari electronice/ evz/dreamstime

Miercuri, 29.06.2022, ramura executivă a Uniunii Europene a propus interzicerea vânzării de produse din tutun încălzit cu aromă, inclusiv a unor articole de vaporizare, ca parte a planului său de combatere a cancerului.

Ce a stat la baza propunerii UE privind interzicerea vânzării de produse din tutun încălzit cu aromă

Comisia Europeană a declarat că propunerea sa vine ca răspuns la o creștere semnificativă a volumului de astfel de produse vândute în blocul celor 27 de țări.

Anul trecut, șeful OMS – Organizației Mondiale a Sănătății a etichetat țigările electronice drept extrem de„dăunătoare”, și a avertizat că utilizarea acestora trebuie să fie mai bine reglementată pentru a proteja copiii și adolescenții, scrie Sky News,citat de evz.

Organismul global de sănătate a recomandat guvernelor să ia măsuri pentru a preveni nefumătorii să înceapă să folosească vapori cu nicotină, spunând că astfel de produse sunt adesea comercializate tinerilor folosind o serie de arome diferite care pot „atașa copiii de nicotină”. O mai bună reglementare ar putea preveni „normalizarea comportamentului în materie de fumat” și ar putea proteja generațiile viitoare, a spus OMS.

Ce arată studiile Comisiei Europene

Un studiu recent al Comisiei Europene a arătat o creștere cu 10% a vânzărilor de produse din tutun încălzit în mai mult de cinci țări membre, în timp ce produsele din tutun încălzit au depășit 2,5% din vânzările totale de produse din tutun în întreaga regiune.

Interdicția nu ar acoperi toate dispozitivele de vapare, ci doar cele care furnizează tutun încălzit. Multe țigări electronice conțin doar nicotină.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară a declarat: „Cu nouă din zece cancere pulmonare cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți”, citează apnews.com

Cancerul este a doua cauză de deces în blocul de 450 de milioane de locuitori, potrivit cifrelor UE. Există aproximativ 1,3 milioane de decese cauzate de cancer și 3,5 milioane de cazuri noi pe an în UE.

Ce se estimează în viitor pentru cetățenii Uniunii Europene

De asemenea, se estimează că 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu cancer la un moment dat în viața lor, cu un impact economic anual estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro (120 de miliarde de dolari).

Anterior, Comisia Europeană a declarat că dorește să se asigure că mai puțin de 5% din populație consumă tutun până în anul 2040.

În prezent, propunerea de interdicție merge către națiunile membre și parlamentarii Parlamentului European pentru revizuire.