Lifestyle

Universitarii din Cluj cer ca ziua de 10 Mai să fie declarată Zi Națională a României

Universitari din Cluj cer ca ziua de 10 Mai să fie declarată Zi Națională a României. Mai mulţi universitari de la Cluj cer ca ziua de 10 Mai, marcată în prezent drept Ziua Regalității, să fie declarată Zi Națională a României. Aceştia propun modelul Poloniei care are două zile naționale sau pe cel al Ungariei care are trei sărbători naționale. 10 Mai a fost Ziua Națională a României din anul 1866 până la alungarea regelui Mihai din țară.

Pentru români ziua de 10 Mai reprezintă o triplă sărbătoare. În 10 mai 1866, prin venirea pe tron a principelui Carol I a fost întemeiată dinastia română; în 1o mai 1877 a fost proclamată Independența României, după ce cu o zi mai devreme Parlamentul votase moţiuni prin care îi cerea lui Carol I ruperea oricăror legături cu Imperiul Otoman; și tot în 10 Mai, dar în 1881, România a fost proclamată regat. Toate acestea sunt argumente decisive în favoarea sărbătoririi zilei de 10 Mai şi, totodată, constituie argumente în favoarea unei posibile restaurări a monarhiei – spune lectorul universitar Mihai Cucerzan.

Mihai Cucerzan, lector universitar: ”În acest context foarte delicat, în care, din păcate, neînțelegerile, conflictele sunt atât de prezente în prin-planul vieții politice din România faptul de a putea gândi un astfel de sistem monarhic cu siguranță că ne-ar putea determina să sperăm la mai multă stabilitate, la mai multă unitate națională, pentru că, din păcate, o astfel de instituție politică precum cea pe care o avem în prezent nu produce în aceste momente, și nu doar în aceste momente, foarte multă stabilitate. Este un conflict continuu practic între instituții și nu doar în momentul de față, vedem. Practic, este o istorie destul de lungă a acestor conflicte între palate.”

În ultimii ani ziua de 10 Mai era serbată prin multiple manifestări publice în București, dar și în alte localități din România și din Republica Moldova. Cea mai importantă era Garden Party-ul oferită de familia regală a României. În acest an, aceste manifestări publice au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus