Lifestyle

Unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Pământ, acolo unde exploziile sunt naturale

Unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Pământ, acolo unde exploziile sunt naturale
httpsyogaesoteric.net

În nord-vestul Wyoming (unul din cele 50 de state ale SUA) regăsim unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Pământ, dar și unul dintre cele mai volatile. Volatilitatea acestui vulcan este dată de rezervorul de magmă conținut în interiorul său.

FOTO descopera.ro

Sub vulcan există mai multă magmă decât se credea

Sub Yellowstone există de fapt mai multă magmă decât se credea anterior, potrivit unui nou studiu (publicat pe science.org), realizat de o echipă internațională de cercetători. Iar aceasta poate fi un detaliu important pentru a putea estima următoarea mare erupție a vulcanului, dar cu precizarea că acest conținut suplimentar, deși semnificativ, nu face o erupție iminentă mai probabilă.

Studiul, condus de geologul Ross Maguire de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, a încercat să determine câtă magmă conținea supervulcanul Yellowstone și cum a fost distribuită.

S-a dorit identificarea topiturii (magma în formă lichidă), care este adesea folosită pentru a prezice erupțiile prin compararea condițiilor actuale cu cele care au precedat erupțiile anterioare.

”Studiul nu confirmă prezența unui corp eruptibil”

În acest sens, Maguire și colegii au scris în lucrarea lor că „deși rezultatele noastre indică faptul că rezervorul de magmă din Yellowstone conține topituri substanțiale la adâncimi care au alimentat erupțiile anterioare, studiul nostru nu confirmă prezența unui corp eruptibil și nici nu implică o erupție viitoare”.

Trebuie precizat că observarea în adâncime a subteranului nu este ușoară, dar cercetătorii au folosit o tehnică de imagistică tomografică nou dezvoltată pentru a analiza înregistrările undelor seismice realizate între anii 2000 și 2018, aplicând un proces cunoscut sub numele de inversare completă a formei de undă pentru a interpreta mai bine vibrațiile care răsfrâng și reflectă.

FOTO styleguide.ro

Topirea lichidului este mai mare la adâncimi mici

Cercetătorii au estimat (pe baza modului în care viteza undelor măsurate se modifică la diferite adâncimi) că rezervorul de magmă moale de sub Yellowstone are o fracțiune de topire parțială cuprinsă între 16% și 20%, în comparație cu modelele anterioare care estimau 10% sau mai puțin.

În acest nou studiu, cele mai mici viteze detectate au fost la aproximativ trei până la opt kilometri (aproximativ două până la cinci mile) sub suprafață, sugerând că topirea lichidului este cea mai concentrată la aceste adâncimi mici.

O topire între 35 și 50% poate declanșa o erupție

Potrivit estimărilor anterioare, este necesară o topire între 35 și 50% pentru a declanșa o erupție, deși există o mulțime de factori în joc, care fac aceste evenimente dificil de prezis. Iar, cercetătorii spun că chiar și cele mai recente metode de scanare pot rata anumite buzunare de magmă lichidă.

Oamenii de știință au precizat următoarele:

  • „Fracția de topire pe care am estimat-o este substanțial mai mică decât cea care ar fi de așteptat dacă o mare parte a rezervorului Yellowstone ar fi în stadiul de erupție al ciclului său de viață”.
  • „Cu toate acestea, nu poate fi exclusă prezența unor subgrupuri mici de topitură silicică concentrată”.

Totodată, tot potrivit cercetătorilor, zona bogată în topituri recent detaliate este un „indicator important” al locului în care se află Yellowstone în ciclul său eruptiv.

Pe măsură ce apar noi date și noi erupții, modelele de predicție sunt perfectionate în mod constant.

În ultimii 2,1 milioane de ani, au existat trei erupții catastrofale de la Yellowstone și cu toate că nu există  o mulțime de certitudini despre când ar putea fi următoarea, o indicație mai clară a geologiei caldeii va ajuta întotdeauna.

Zona este sub observație constantă de către United States Geological Survey (USGS) și Observatorul Vulcanului Yellowstone, ceea ce ar trebui să însemne că alte semne de avertizare sunt detectate cu mult timp înainte.

În acest context, oamenii de știință au scris: „Evenimentele de tulpini, cum ar fi noi intruziuni de magmă sau deformarea tectonică, care ar putea începe să mobilizeze și să concentreze magma, ar fi probabil însoțite de o serie de procese dinamice evidente pentru monitorizarea geofizică și geochimică în curs”, potrivit sciencealert.com.